Roman Paulus
Doba přípravy14 hod.

Zabijačková polévka ,,PRDELAČKA“

Možná to pro vás bude překvapení, ale „prdelačka“, tedy krvavá kroupová polévka, je jedna z mála ryze českých polévek, které se jen tak jinde ve světě nevaří. Pusťte se do ni podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, který vás naučí, jak takovou zabijačkovou polévku uvařit. K tomu přidá pár důležitých, ale jednoduchých tipů, jak zajistit, aby se vám vepřová krev během přípravy nesrazila. Hotovo budete mít už za pár minut!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na prdelačku – zabijačkovou polévku z krve

  • 10 l zabijačkového vývaru
  • 2 kg vařených ječných krup
  • 2 l vymíchané vepřové krve
  • 7 × stroužků česneku
  • pepř
  • 1 × špetka mletého nového koření
  • 1 × hrst sušené majoránky
  • sůl
  • lis na česnek

POSTUP

Kroupy den předem uvaříme doměkka.

Tip: Ideálně použijeme kroupy s označením „velké“ nebo „č. 10“.

Nejprve je na pár hodin namočíme do studené vody, ve které je následně uvaříme doměkka. Hotové kroupy pak nezapomeneme propláchnout, aby se k sobě neslepily a necháme zcela vychladnout.

Tip: Abychom měli 2 kg vařených krup, použijeme asi 500 g nevařené suroviny.

Vývar z ovaru, tlačenky, jaternic (jitrnic), jelit a dalších zabijačkových pochoutek přivedeme do varu.

Tip: Jak na ovar, tlačenku, jelita a jaternice se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Vařené studené kroupy smícháme s vymíchanou scezenou studenou krví a postupně za stálého míchání přidáváme do vývaru.

Tip: Krev přiléváme postupně a stále mícháme, aby se nesrazila.

Následně přidáme česnek, pepř, nové koření, majoránku a sůl. Za stálého míchání přivedeme znovu do varu a vaříme asi 15 minut.

Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Připravte si domácí chléb podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU