Kuchyně
Česká
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
K opravdové zabijačce patří vaření jitrnic (původní název zní jaternice, ale slovo jitrnice časem natolik zlidovělo, že je dnes již akceptovaným a častěji používaným názvem). Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný video návod, se kterým to hravě zvládnete i vy. Ukáže, co všechno do jitrnic patří, jak nasekat vepřové maso na správnou konzistenci i jakým kořením jitrnice ochutit. Naučíte se, jak pomocí narážečky plnit střívka, jak jitrnice vařit a i to, jak poznáte, že je jitrnice už hotová.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
45 698 kJ / 10 924 kcal
Bílkoviny
258,50 g
Tuky
1 076,70 g
Vláknina
1,80 g
Sůl
2,70 g
Sacharidy
26,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Buchtu nakrájíme na asi 2 cm tlusté plátky, které rozložíme do pekáče, přelijeme vroucím vývarem (nabíráme hlavně vrchní část a tukem) a necháme stranou nasáknout.
Jak připravit zabijačkovou buchtu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
02.Vařené plíce oddělíme od chřtánu a společně s malými kousky masa ze chřtánu a syrovými játry nameleme.
03.Uvařený tučný ovar (maso a kůži z hlavy, paždík a lalok) nasekáme ideálně pomocí kolébky tak, aby kousky prošly narážkou.
Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
04.Následně důkladně promícháme s namletými játry a plícemi, prolisovaným česnekem, pepřem, majoránkou a solí. Vyždímáme připravenou buchtu, rozdrobíme a přidáme do masové směsi.
05.Ideálně ještě teplou směs nandáme do narážečky a plníme do vepřových střev o délce 20–25 cm, které jsme předem zašpejlovali na jednom konci. Po naražení zašpejlujeme na druhém konci, přendáme do teplého vývaru (ve kterém jsme připravovali ovar) a vaříme při 80 °C asi 20 minut.
06.Že máme jaternici (jitrnici) uvařenou, poznáme podle toho, že se protáčí špejle na konci střeva. Pokud ano, je jaternice (jitrnice) hotová.
Pokud máte jaternice (jitrnice) rádi opečené na pánvi, použijte pouze otočené střevo. Šlemované by totiž mohlo prasknout.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT