Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme dozlatova.
Buchtu nakrájíme na asi 2 cm tlusté plátky, které rozložíme do pekáče, přelijeme vroucím vývarem (nabíráme hlavně vrchní část a tukem) a necháme stranou nasáknout.
Část buchty nakrájíme asi na 5×5 mm velké kostky, které na sádle usmažíme dozlatova. Množství zvolíme takové, abychom měli asi hrst osmažených kostek.
Tip: Jak připravit zabijačkovou buchtu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
V mlýnku nameleme syrová játra a vařené plíce.
Ovar (tučnější maso-paždík, hlava, lalok, bok) včetně kůže rozsekáme najemno.
Tip: Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Nasekané maso, mletá játra a plíce smícháme, ochutíme pepřem, prolisovaným česnekem, solí, majoránkou a novým kořením. Důkladně promícháme. Přidáme namočenou a vyždímanou zabijačkovou buchtu, kterou rukama rozdrolíme. Zalijeme vymíchanou scezenou krví, přidáme na sádle osmaženou cibulku, škvarky a důkladně promícháme.
Tip: Jak vyškvařit domácí sádlo a škvarky se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Jako poslední do směsi přidáme kostičky osmažené buchty. Hmotu spojíme a naplníme do narážečky. Plníme do vepřových střev o délce 20–25 cm, která jsme předem zašpejlovali na jednom konci. Po naražení zašpejlujeme na druhém konci, přendáme do teplého vývaru (ve kterém jsme připravovali ovar) a vaříme při 80 °C asi 30 minut.
Tip: Pokud máte jelita rádi opečená na pánvi, použijte pouze otočené střevo. Šlemované by totiž mohlo prasknout.
Že máme jelito uvařené, poznáme podle toho, že když do něj píchneme špejlí, neteče z něj krev.
Podáváme ideálně opečené na sádle s kyselým zelím, křupavým domácím chlebem, oblíbenou hořčicí a jablečným křenem.
Tip: Jak připravit jablečný křen se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.