Roman Paulus

Základní zabijačková buchta

Sice se tomu říká buchta, ale není to žádná sladká pochoutka. Šéfkuchař Roman Paulus připravil návod na poctivou zabijačkovou buchtu, která je neodmyslitelnou součástí každé takové vesnické veselice. Na domácí zabijačce ji využijete zejména při chystání jaternic (jitrnic) a jelit. Ale nezapomeňte, že nejlepší je, když je alespoň týden odstátá, aby mohla řádně vyschnout.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na zabijačkovou buchtu

  • 1 kg hladké mouky
  • větší špetka soli
  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
  • 500 ml vody
  • sádlo na vymazání

POSTUP

Do mísy nasypeme mouku, sůl, rozdrobíme čerstvé droždí a zalijeme vlažnou vodou. Zpracujeme kuchyňským robotem, dokud nezískáme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout do zdvojnásobení objemu.

Nakynuté těsto přendáme do pekáče, který jsme předem vymazali sádlem a pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi hodinu dozlatova.

K čemu zabijačkovou buchtu použít?

Buchtu rozhodně nejíme samotnou jako zákusek. Hodí se při výrobě jitrnic (jaternic), jelit a prejtu. Je vhodné upéct ji týden před chystanou zabijačkou, aby stihla pořádně proschnout.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.