Základní zabijačková buchta
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Sice se tomu říká buchta, ale není to žádná sladká pochoutka. Šéfkuchař Roman Paulus připravil návod na poctivou zabijačkovou buchtu, která je neodmyslitelnou součástí každé takové vesnické veselice. Na domácí zabijačce ji využijete zejména při chystání jaternic (jitrnic) a jelit. Ale nezapomeňte, že nejlepší je, když je alespoň týden odstátá, aby mohla řádně vyschnout.

Tagy

Zabijačka

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na zabijačkovou buchtu

  • 1 kg hladké mouky
  • větší špetka soli
  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
  • 500 ml vody
  • sádlo na vymazání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

14 684 kJ / 3 504 kcal

Bílkoviny

107,10 g

Tuky

12,80 g

Vláknina

38,40 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

723,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy nasypeme mouku, sůl, rozdrobíme čerstvé droždí a zalijeme vlažnou vodou. Zpracujeme kuchyňským robotem, dokud nezískáme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout do zdvojnásobení objemu.

02.Nakynuté těsto přendáme do pekáče, který jsme předem vymazali sádlem a pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi hodinu dozlatova.

K čemu zabijačkovou buchtu použít?

03.Buchtu rozhodně nejíme samotnou jako zákusek. Hodí se při výrobě jitrnic (jaternic), jelit a prejtu. Je vhodné upéct ji týden před chystanou zabijačkou, aby stihla pořádně proschnout.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo