Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Buchtu nakrájíme na asi 2 cm tlusté plátky, které rozložíme do pekáče, přelijeme vroucím vývarem (nabíráme hlavně vrchní část a tukem) a necháme stranou nasáknout.
Tip: Jak připravit zabijačkovou buchtu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vařené plíce oddělíme od chřtánu a společně s malými kousky masa ze chřtánu a syrovými játry nameleme.
Uvařený tučný ovar (maso a kůži z hlavy, paždík a lalok) nasekáme ideálně pomocí kolébky tak, aby kousky prošly narážkou.
Tip: Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Následně důkladně promícháme s namletými játry a plícemi, prolisovaným česnekem, pepřem, majoránkou a solí. Vyždímáme připravenou buchtu, rozdrobíme a přidáme do masové směsi.
Ideálně ještě teplou směs nandáme do narážečky a plníme do vepřových střev o délce 20–25 cm, které jsme předem zašpejlovali na jednom konci. Po naražení zašpejlujeme na druhém konci, přendáme do teplého vývaru (ve kterém jsme připravovali ovar) a vaříme při 80 °C asi 20 minut.
Že máme jaternici (jitrnici) uvařenou, poznáme podle toho, že se protáčí špejle na konci střeva. Pokud ano, je jaternice (jitrnice) hotová.
Tip: Pokud máte jaternice (jitrnice) rádi opečené na pánvi, použijte pouze otočené střevo. Šlemované by totiž mohlo prasknout.