Kuchyně
Česká
Počet porcí
2 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
7 780 kJ / 1 859 kcal
Bílkoviny
54,80 g
Tuky
7,10 g
Vláknina
36,50 g
Sůl
9,00 g
Sacharidy
397,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Droždí, cukr, vlažnou vodu a hladkou mouku promícháme v míse. Kvásek zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít.
02.Brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do misky nastrouháme/propasírujeme uvařené vychladlé brambory, přidáme obě mouky, sůl, kmín, fenykl, ocet a vzešlý kvásek. Postupně zapracujeme i vlažnou vodu a připravíme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení.
Když se bude zdát těsto moc tuhé, nevadí. Po vykynutí zřídne a bude pěkně pružné.
03.Vytvarujeme 2 pecny, pomoučníme a necháme nakynout při pokojové teplotě (v teplejší místnosti) do zdvojnásobení.
04.Chléb přendáme na rozehřátý plech, mírně zvlhčíme štětcem namočeným v osolené vodě (100 ml vody se lžičkou soli) a dáme péct do maximálně rozpálené trouby na 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme ještě asi 35 minut. V půlce pečení znovu potřeme osolenou vodou.
05.Hotový chléb vyndáme, znovu potřeme osolenou vodou a necháme zvolna vychladnout na mřížce.
06.Jedná se o 80–100 let starý recept od zámecké kuchařky Růži Štěpánkové. Vařila ho pro pány Dalbergy, kteří sídlili v Dačicích na zámku v letech 1809 – 1940.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT