Kuchyně
Česká
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
58 183 kJ / 13 906 kcal
Bílkoviny
396,80 g
Tuky
1 131,80 g
Vláknina
41,10 g
Sůl
8,60 g
Sacharidy
453,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Kroupy den předem uvaříme doměkka. Ideálně použijeme kroupy s označením „velké“ nebo „č. 10“. Nejprve je na pár hodin namočíme do studené vody, ve které je následně uvaříme doměkka. Hotové kroupy pak nezapomeneme propláchnout, aby se k sobě neslepily a necháme zcela vychladnout.
: Abychom měli 700 g vařených krup, použijeme asi 180 g nevařené suroviny.
02.Buchtu nakrájíme na asi 2 cm tlusté plátky, které rozložíme do pekáče, přelijeme vroucím vývarem (nabíráme hlavně vrchní část a tukem) a necháme stranou nasáknout.
Jak připravit zabijačkovou buchtu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
03.V mlýnku nameleme syrová játra a vařené plíce.
04.Ovar (tučnější maso – paždík, hlava, lalok, bok) včetně kůže rozsekáme najemno.
Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
05.Nasekané maso, mletá játra a plíce smícháme, ochutíme pepřem, prolisovaným česnekem, solí, majoránkou a novým kořením. Důkladně promícháme. Přidáme ve vývaru namočenou a vyždímanou zabijačkovou buchtu, kterou rukama rozdrolíme. Vařené kroupy zalijeme vymíchanou scezenou krví a přidáme ke směsi.
Krev se během chladnutí neustále promíchává a díky tomu se už jako studená při dalším zpracování nesrazí.
06.Hmotu důkladně spojíme a naplníme do narážečky. Plníme do vepřových střev o délce 20–25 cm, která jsme předem zašpejlovali na jednom konci. Po naražení zašpejlujeme na druhém konci, přendáme do teplého vývaru (ve kterém jsme připravovali ovar) a vaříme při 80 °C asi 30 minut.
07.Že máme jelito uvařené, poznáme podle toho, že když do něj píchneme špejlí, neteče z něj krev.
Pokud máte jelita rádi opečená na pánvi, použijte pouze otočené střevo. Šlemované by totiž mohlo prasknout.
08.Podáváme ideálně opečené na sádle s kyselým zelím, křupavým domácím chlebem, oblíbenou hořčicí a jablečným křenem.
Jak připravit jablečný křen se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT