Přírodní probiotika nalezneme ve spoustě potravinách. Co všechno jíst, abyste nemuseli sahat po probiotikách v tabletkách?
Přírodní probiotika nalezneme ve spoustě potravinách. Co všechno jíst, abyste nemuseli sahat po probiotikách v tabletkách?
Probiotika jsou kultury mikroorganismů, tzv. dobré bakterie, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Jejich důležitost dokazuje i to, že v trávicím traktu každého z nás se jich nachází dohromady až jeden kilogram. Společně navíc mají na svědomí zhruba 10 % veškerého denního energetického výdeje. Podporují trávení, ale i imunitu, bojují s patogenními bakteriemi a starají se o rovnováhu střevní mikroflóry a pH ve střevě. Ta ovlivňuje i duševní pohodu.
Kdykoli se tato rovnováha naruší, ať už nemocí, užíváním antibiotik nebo stresem, je vhodné probiotika doplnit. Můžete si je koupit v lékárně, je ovšem mnoho skvělých a lahodných potravin, kterými probiotika doplníte přirozeně.
Kladete si otázku, jestli se můžete přejíst probiotiky? Odpověď je jasná – můžete. Když to přeženete, tělo vám to dá jasně najevo v podobě nadýmání či lehkých střevních potíží. Však víte, co umí přemíra kysaného zelí.
Přírodní probiotika nalezneme ve spoustě potravin. Daly by se rozdělit do těchto skupin: mléčné výrobky, fermentovaná zelenina, výrobky ze sóji a fermentované nápoje.
Mléčné výrobky, jako jsou jogurt, podmáslí, kefír a některé zrající sýry – například bryndza – jsou skvělým zdrojem přírodních probiotik. Všechny tyto výrobky vznikají kvašením mléka, při kterém se množí laktobacily a bifidobakterie, které štěpí laktózu, živí se mléčnými cukry a činí výrobek lépe stravitelným.
Jogurt je skvělá součást snídaně a spolu s domácí granolou je prefektním startem dne. Dobře se s ním i peče, tomuto jogurtovému koláči s džemem dodá jak vláčnost, tak příjemnou chuť. Ve sladkém pečení má svou neotřesitelnou pozici i podmáslí, které se hodí do palačinek, lívanců a bábovky. Kefírové mléko klidně můžete použít do palačinkového těsta, ale je lahodné i jen tak ke svačině.
Bryndza je nedílnou součástí halušek, ale překvapí i jako náplň pirohů, krůtích prsou se sušenou šunkou nebo dokonce brambor. A skvěle kombinuje její výraznou chuť s ovocem tento slaný koláč s morušemi a jablky.
Nakládaná a kvašená zelenina jsou dalším cenným zdrojem probiotik. Zelenina, která projde fermentací, v tomto případě mléčným kvašením, získává navíc i prodlouženou dobu trvanlivosti – fermentace se totiž už kdysi používala ke konzervaci potravin.
Korejské kimči je pikantní salát z kvašené nakrouhané zeleniny, kořenící pasty z chilli, zázvoru, česneku, rybí omáčky a soli. Ve své domovině to je tradiční příloha téměř každého jídla – takový malý probiotický salátek plný vitaminů a minerálů. Ze zeleniny se nejčastěji používá pekingské zelí, bílá ředkev daikon a jarní cibulka.
Pickles je anglická verze krátce kvašené zeleniny. Nám jsou zde známé tzv. rychlokvašky neboli krátce kvašené okurky a kysané zelí. To je skvělou zásobárnou vitaminů, zejména vitaminu C. Zelí v našich krajích milujeme a servírujeme ho k masu a knedlíkům, ale dopřát si ho můžete i v salátu.
I sója je výrazným zdrojem přírodních probiotik, ale pozor, pouze ta fermentovaná. Druhů fermentovaných sójových výrobků je naštěstí opravdu mnoho. Z celých bobů se vyrábí například tempeh či natto.
Tempeh, původně z Indonésie, jsou stlačené fermentované boby ve tvaru obdélníkových placek. Chutná po oříšcích a houbách a díky vysokému obsahu proteinu je ideální náhradou masa. Dá se koupit marinovaný, smažený, uzený či přírodní k úpravě dle vašich potřeb.
Natto je podobný, a přitom tak chuťově odlišný produkt, používaný v japonské kuchyni. Na rozdíl od tempehu je nekompaktní, lepivé konzistence a velice specifické chuti. Přesto jej Japonci milují a jedí klidně i k snídani s rýží.
Fermentovaným nápojům kraluje kombucha. Je to slazený černý či zelený čaj, do kterého je přidávána kultura kombuchy. Ta se následně „krmí“ cukrem v čaji a vytváří jemně perlivý probiotický drink.
Kolik kombuchy můžete vypít? Začněte menším množstvím, například 200 ml a nepřekračujte maximální doporučenou dávku 0,5 l denně. Kombucha přece jen obsahuje poměrně hodně cukru a může způsobit překyselení.
Jak vidíte, příroda nám nabízí mnoho skvělých potravin a nápojů, kterými lze zvýšit příjem probiotik. Začněte tím nejjednodušším – mléčnými výrobky – a postupně se propracujte třeba až k domácí kombuche!
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.