Chlebíčky, brambůrky, křupky a bohemka už nikoho nenadchnou. Máme pro vás tipy, jak proměnit nudné občerstvení v pestrý stůl plný jednohubek, dipů, čerstvé zeleniny, masa, křehkého pečiva, sýrů, ovoce a dobrého pití.
Zapomeňte na veku a rohlíky a dejte přednost křehkému pečivu. Sýrové twisty z listového těsta se salsami vykouzlíte raz dva a uděláte s nimi velkou parádu. Troufnout si můžete i na italské tyčinky grissini nebo košíčky s modrým sýrem a karamelizovanou cibulí.
Tip: Chlebíčky po seversku? Nahraďte veku žitným knackebrotem. Stačí ho namazat a obložit dle libosti. Na rozdíl od zvlhlých chlebíčků skvěle křupe!
Dalším dobrým trikem je naplnit podle libosti tortillu, pevně ji zarolovat a nakrájet na válečky. Během chvilky máte další skvělé jednohubky.
Tip: Tortillu namažte krémovým sýrem s bylinkami, posypte trhaným kuřecím masem a opečenou slaninou, zarolujte a pevně zabalte do fólie. Nechte půl hodinky vychladit v lednici. Nakrájená kolečka propíchněte párátkem, aby se nerozvíjela.
Mezi nejznámější silvestrovské omáčky na namáčení všeho možného patří gaucamole nebo hummus. Použít ale můžete i dipy, které děláváte ke grilovaným masům.
Tip: Skvělé jsou i salsy! Salsa roja, verde, mango... Nadrobno nakrájená rajčata nebo mango, cibulka, koriandr, jalapeno paprička, šťáva z limetky a sůl. Vše stačí jen nakrájet a promíchat.
Vyhýbáte se pečivu? Jednohubky se bez něj v klidu obejdou, vystačíte si s párátkem. Výborná a lehká kombinace je plátek okurky ozdobený krémovým sýrem, uzeným lososem a koprem. Lze připravit i osvědčené předkrmy, například kostičky žlutého melounu zabalené do prosciutta či
mozzarella kuličky ve slanině. Anebo neodolatelné lilkové roládky s balkánským sýrem.
Saláty jsou zábavným protipólem ke smaženým brambůrkům. Když do nich přidáte luštěniny, sýry či ovoce, vykouzlíte výživné a chuťově vyvážené jídlo. A nezapomeňte – na silvestrovské tabuli navíc nesmí chybět čočka! Mrkněte na snadný čočkový salát, ale i kuskus a salát s quinoou či hroznovým vínem.
Na jedno prkénko naservírujte své oblíbené šunky a salámky, například prosciutto, jamon serrano, chorizo, a různé sýry – tvrdé, měkké i plísňové. Nezapomeňte, že jíme očima, dejte si proto záležet na aranži.
Tip: Při krájení sýrů používejte ideálně speciální nožík. Pořídit si můžete rovnou celou sadu nožů na sýr, díky které budete mít vždy ten správný nůž na jakýkoli druh sýra. Dalším pravidlem je krájet sýry vychlazené a studenou čepelí, ale počkat s jejich konzumací, až povolí do pokojové teploty.
Miskou brambůrek nikoho neurazíte, ale když bude na stole zářit a vonět tác zapečených nachos, své hosty určitě nadchnete.
Tip: Větší pytlík nachos dejte do zapékací mísy, přidejte orestovanou směs choriza a černých fazolí, posypte strouhaným čedarem a dejte na 10 minut do rozehřáté trouby zapéct. Na závěr ozdobte rajčatovou salsou, nakrájeným ledovým salátem, jalapeno papričkou, avokádem a pár lžícemi zakysané smetany.
Skvěle vypadají, chutnají teplé i studené a nakrmí plno lidí. Francouzi na své quiche nedají dopustit. Jednodušší, ale stejně výtečné jsou galetty či koláče z listového těsta.
Vegetariáni a vegani se bez masa při přípravě pohoštění hravě obejdou, ale pro jeho milovníky je dobré mít v rukávu pár nápadů. Máte v mrazáku mleté maso? Udělejte si maso na špejli. Můžete si ho hotové namáčet v různých dipech či čatní.
Nezapomeňme ani na ryby. Připravte bruschetty s lososovým tataráčkem a vaši hosté vám budou líbat ruce. Nebo máte spíš chuť na hovězí tatarák?
Po Vánocích a všem tom cukroví bude možná rozumnější nahradit sladké svěžím ovocem. Pro trochu cukru navíc ho můžete jednoduše namočit v čokoládě.
Tip: Měsíčky pomeranče namočte napůl v rozehřáté čokoládě a posypte trochou soli pro zpestření.
Pro co nejpříjemnější probuzení na Nový rok vyberte alkohol vysoké kvality. A samozřejmě dodržujte nejdůležitější pravidlo – nemíchat a pít dost vody. Dejte proto na stůl i karafy s čistou vodou, kterou osvěžte plátky citronu a limety.
Jak slavíte Silvestra vy? Je pro vás ve znamení dobrého alkoholu nebo spíš dobrého jídla? Napište nám do komentářů a užijte si skvělou oslavu!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.