Fuet, jamon, chorizo – znáte tradiční španělské uzeniny?

Fuet, jamon, chorizo – znáte tradiční španělské uzeniny?

Pro horké a temperamentní Španělsko jsou charakteristické výrazné chutě a vůně. Přesně takové jsou i jejich tradiční uzeniny.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pro horké a temperamentní Španělsko jsou charakteristické výrazné chutě a vůně. Přesně takové jsou i jejich tradiční uzeniny. V jižních zemích má sušení a uzení masa mnohaletou tradici, původně zejména z důvodu trvanlivosti. Sušené klobásy, salámy a také šunka jsou díky těmto vlastnostem ideální součástí rychlých letních receptů nebo jako doplněk k vínu při večerním posezení.

Mezi základ tradičních španělských uzenin patří sušená šunka jamón serrano, chutný salámek fuet a klobásy chorizo na mnoho způsobů.

Jamón serrano (čti “chamon seráno”)

Lahodná sušená vepřová šunka. Termín “serrano” znamená doslova “pocházející z hor,” tento druh šunky totiž zraje přirozeně na horském vzduchu, a to od 8 až do 36 měsíců. Podobně jako italská sušená šunka prosciutto crudo má výraznou slanou chuť. Stačí ji kombinovat jednoduše s čerstvým pečivem, zeleninou, ale třeba i se sladkým žlutým melounem.

Připravte si večer k vínu tradiční španělské chuťovky - Tapas se šunkou Jamón serrano podle Marcela Ihnačáka

Tip: Předtím než začnete připravovat občerstvení pro vaše nejbližší, natrénujte si krájení v Kulinářské akademii Lidlu.

Fuet

Ve španělštině znamená název tohoto tenkého salámu “bič,” což odpovídá jeho podobě, připomínající spíše klobásku. Jde o sušený, lehce kořeněný salám s vysokým podílem masa. Díky ušlechtilé plísní na povrchu má navíc nezaměnitelnou, lehce nasládlou chuť. Jeho silné aroma se hodí do polévek i dušených jídel. Fuet má také své místo mezi chuťovkami Tapas.

Chorizo (čti “čorízo”)

Tato sušená klobáska je typická jak pro Španělsko, tak i pro Portugalsko. Hlavní ingrediencí choriza je mleté vepřové maso a mletá paprika, v některých oblastech se používá i paprika uzená. Chorizo bývá spíše pikantní, vonící po bylinkách a česneku. Stejně jako fuet a jamón stačí dobré chorizo nakrájet na plátky a servírovat, voňavá klobáska ale dokáže oživit i mnoho receptů.

Co třeba doplnit grilovanou rybu lehkou přílohou v podobě tradiční španělské paelly s chorizem podle receptu Marcela Ihnačáka?

Tip: Jak poznáte že je ryba čerstvá? S tím vám poradíme v Kulinářské Akademii Lidlu.

Roman Paulus zase doporučuje přidat chorizo do výtečného vepřového ragú:

Ragú z krkovice a choriza (/recept/ragu-z-krkovice-a-choriza)

A jak si tradiční španělské uzeniny připravíte na váš stůl?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU