Pro horké a temperamentní Španělsko jsou charakteristické výrazné chutě a vůně. Přesně takové jsou i jejich tradiční uzeniny. V jižních zemích má sušení a uzení masa mnohaletou tradici, původně zejména z důvodu trvanlivosti. Sušené klobásy, salámy a také šunka jsou díky těmto vlastnostem ideální součástí rychlých letních receptů nebo jako doplněk k vínu při večerním posezení.
Mezi základ tradičních španělských uzenin patří sušená šunka jamón serrano, chutný salámek fuet a klobásy chorizo na mnoho způsobů.
Lahodná sušená vepřová šunka. Termín “serrano” znamená doslova “pocházející z hor,” tento druh šunky totiž zraje přirozeně na horském vzduchu, a to od 8 až do 36 měsíců. Podobně jako italská sušená šunka prosciutto crudo má výraznou slanou chuť. Stačí ji kombinovat jednoduše s čerstvým pečivem, zeleninou, ale třeba i se sladkým žlutým melounem.
Připravte si večer k vínu tradiční španělské chuťovky - Tapas se šunkou Jamón serrano podle Marcela Ihnačáka
Tip: Předtím než začnete připravovat občerstvení pro vaše nejbližší, natrénujte si krájení v Kulinářské akademii Lidlu.
Ve španělštině znamená název tohoto tenkého salámu “bič,” což odpovídá jeho podobě, připomínající spíše klobásku. Jde o sušený, lehce kořeněný salám s vysokým podílem masa. Díky ušlechtilé plísní na povrchu má navíc nezaměnitelnou, lehce nasládlou chuť. Jeho silné aroma se hodí do polévek i dušených jídel. Fuet má také své místo mezi chuťovkami Tapas.
Tato sušená klobáska je typická jak pro Španělsko, tak i pro Portugalsko. Hlavní ingrediencí choriza je mleté vepřové maso a mletá paprika, v některých oblastech se používá i paprika uzená. Chorizo bývá spíše pikantní, vonící po bylinkách a česneku. Stejně jako fuet a jamón stačí dobré chorizo nakrájet na plátky a servírovat, voňavá klobáska ale dokáže oživit i mnoho receptů.
Co třeba doplnit grilovanou rybu lehkou přílohou v podobě tradiční španělské paelly s chorizem podle receptu Marcela Ihnačáka?
Tip: Jak poznáte že je ryba čerstvá? S tím vám poradíme v Kulinářské Akademii Lidlu.
Roman Paulus zase doporučuje přidat chorizo do výtečného vepřového ragú:
Ragú z krkovice a choriza (/recept/ragu-z-krkovice-a-choriza)
A jak si tradiční španělské uzeniny připravíte na váš stůl?
Ovoce, které považujeme za zeleninu: rajská jablíčka jsou nezbytnou součástí naší kuchyně. Ale nebylo tomu tak vždy!
Listová zelenina je ideální letní surovinou. Vrcholí její sezóna, takže je šťavnatá, voňavá a plná chuti. Pojďme si ji proto blíže představit.
Když se řekne „Wagyu“, většině milovníků masa se okamžitě vybaví synonymum pro luxus, jemnost a neuvěřitelnou chuť. Toto japonské hovězí maso, známé…