Léto se začíná měnit v podzim, období sklizně a úrody z našich zahrádek končí, ale zásoby se ještě netenčí. Pokud máte stále spoustu kořenové zeleniny nebo ovoce, je ideální období vše průběžně zpracovávat.
Jednoduchého, ale vyváženého vegetariánského jídla docílíte kombinací zeleniny, obilovin a sýra. Červená řepa se skvěle doplňuje se sýrem v salátu z řepy se sýrem cottage nebo v kombinaci s pohankou a kozím sýrem. Podobně můžete smíchat třeba quinou, bulgur či rýži s pečenou či blanšírovanou zeleninou. Sýr vše povznese na atraktivní jídlo. Hoblinky parmezánu, kozí sýr, feta či čerstvý sýr fungují nejlépe.
TIP: Naprosto nejjednodušší, ale efektní je prostě zeleninu upéct. Pohrajte si s tvary a velikostí jednotlivých kusů. Dochuťte oblíbenými bylinkami, mořskou solí, zakápněte olivovým olejem a pečte na 200 °C do zlatova. Pečená zelenina je skvělá příloha k masu, ale vystačí i jako jídlo samo o sobě.
Slané koláče jsou skvělou volbou na rychlý oběd nebo na piknik s přáteli. S listovým těstem máte jídlo za pár minut, mrkněte na koláč s kozím sýrem a rajčaty. Quiche s brokolicí a sušenými rajčaty si žádá víc přípravy, ale stojí to za to. Nebojte se ani netypických kombinací, koláč s hruškami a gorgonzolou vás i vaše hosty příjemně překvapí. A pokud už teď teskníte po letní atmosféře, upečte si balkánský koláč banitsa a přeneste se k moři.
S podzimem přichází i čas pečeného masa, které střídá letní grilovačky. Pečte maso na lůžku ze všeho, co vám vaše zahrádka dala. Ať už se jedná o dýni, cuketu, mrkev či brambory, kombinujte zeleninu podle chuti. Pomalu pečené kuře se zeleninovým kuskusem nebo pečené kuře s brokolicí, chřestem, ořechy a parmezánem jsou skvělá slavnostní, ale příjemně lehká jídla. K masu se hodí i ovoce, podívejte se na recept na kuřecí prsa s řepou, kešu oříšky a hruškami.
Máte-li ještě ve sklepě obrovské cukety a už opravdu nevíte, co s nimi, rozkrojte je, naplňte a upečte. Cuketa plněná mletým masem a rajčatovým ragú je skvělý způsob jak využít vícero cuket najednou a uvidíte, že zachutná celé rodině.
A pokud plánujete opravdovou hostinu, tak se určitě podívejte na roastbeef s restovanou zeleninou a gratinovanými brambory.
I polévky se hlásí o slovo. Zelenina je ideální na jednodruhové krémy. Výběrem správného koření a doplňujících ingrediencí z nich vykouzlíte regulérní chod, který zahřeje v chladnějších dnech a zároveň pojistí gurmánský zážitek. Dýňovou polévku zjemňuje kokosové mléko, mrkvový krém rozjasní špetka šafránu a trocha pomerančové šťávy, brokolicovou polévku dochutí miso pasta a kešu krém a polévku z červené řepy zas jablečná šťáva a kozí sýr.
Jakékoliv ovoce čeká na zpracování, crumble je sázkou na jistotu. Podívejte se, jak na dobrou drobenku na crumble. Nadchází i období slavného francouzského obráceného koláče tarte tatin. Jablka jsou základem mnoha dalších skvělých koláčů, například tohoto s rozinkami nebo z křehkého těsta. Pokud hledáte tip na rychlou sladkou svačinku, připravte si jablka v kabátku z listového těsta. Nebo vyzkoušejte něco nového, jako třeba vločkový nákyp. Ani hrušky nezaostávají. Efektní jsou napůl rozkrojené v koláči s hruškami a mascarpone.
Užijte si poslední slunné dny ve společnosti výborného jídla. Ať žije babí léto.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.