Roman Paulus
Doba přípravy4 hod. 30 min.

Pomalu pečené kuře se zeleninovým kuskusem

Pomalé pečení je tou nejlepší cestou ke krásně měkkému masu. Šéfkuchař Roman Paulus prozradí, jak správně namarinovat kuře (tentokrát zvolil marinádu z bylinek, másla a citronové kůry) i jak ho péct, aby bylo šťavnaté, ale zároveň mělo i pořádně vypečenou kůrčičku. Jako přílohu si můžete dát kuskus s restovanou zeleninou – mrkví, řapíkatým celerem a paprikou – a spoustou bylinek. Takový kuskusový salát pak skvěle poslouží jako příloha, ale také jako samostatné lehké jídlo.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × celé kuře bez drobů Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × lžíce tymiánu
  • bio citron (kůra)
  • 100 g másla Pilos
  • 100 ml vody
  • 200 g kuskusu Campo Largo 
  • 200 ml drůbežího vývaru                                   
  • 4 × lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 100 g mrkve
  • 70 g řapíkatého celeru
  • 70 g červené papriky
  • 2 × lžíce lahůdkové cibulky
  • 2 × lžíce čerstvé listové petržele
  • 2 × lžíce čerstvého koriandru
  • 2 × lžíce čerstvého kopru
  • 2 × lžíce čerstvé pažitky
  • pekáč
  • kovové sítko

POSTUP

Kuře osolíme, opepříme, posypeme sekaným tymiánem, který můžeme dát i dovnitř, citronovou kůrou, poklademe máslem, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí (nebo alobalem) a necháme marinovat do druhého dne.

Druhý den sundáme poklici a připravené kuře pečeme v troubě rozpálené na 120 °C asi 4 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 220 °C a dopékáme 20-30 minut dozlatova.

Syrový kuskus osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme vroucím vývarem. Přiklopíme talířem a necháme nabobtnat. Hotový je během pár minut, jakmile nasákne všechnu vodu.

V hrnci s rozpáleným olivovým olejem orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a papriku. Po chvíli přidáme uvařený kuskus a zasypeme nasekanou lahůdkovou cibulkou a bylinkami. Důkladně promícháme.

Podáváme celé dozlatova pečené kuře s mísou zeleninového kuskusu doprostřed stolu.

Tip: Jako dezert se výtečně hodí hruškový kompot se skořicí a hřebíčkem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU