Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Kuře pečené na rýži

Tento recept si zamilujete už jenom proto, že na něj potřebujete naprosté minimum nádobí. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na kuře pečené na zeleninové rýži. Začít se ale musí s marinádou! Na tu budete potřebovat kromě jogurtu a dijonské hořčice také například citronovou šťávu a sušené bylinky. Kuře je pak potřeba nechat marinovat alespoň 2 hodiny, ještě lépe ale přes noc. Jako příloha poslouží rýže s mrkví a nasekaným špenátem, která se navíc připravuje přímo v pánvi nebo pekáčku, ve kterém se dopéká kuře.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Suroviny

  • 4 × kuřecí stehna Řezníkova čerstvá porce

Marináda:

  • 2 × lžíce bílý jogurt Pilos (3,7 % tuku)
  • 2 × citron (šťáva)
  • 3 × stroužek česnek
  • 1 × lžička sušené oregano
  • 1 × lžička sušený tymián Kania
  • 2 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžička dijonská hořčice Kania

Rýže:

  • 70 g cibule
  • 2 × stroužek česnek
  • 50 g mrkev
  • 1 × hrst čerstvý špenát
  • 500 g basmati rýže Golden Sun
  • 750 ml kuřecí vývar
  • 2 × bobkový list Kania

POSTUP

Kuřecí stehna rozpůlíme a smícháme s jogurtem, citronovou šťávou, nadrobno nakrájeným česnekem, sušeným oreganem a tymiánem, olivovým olejem, pepřem, solí a dijonskou hořčicí. Marinádu do masa lehce vmasírujeme. Necháme marinovat v lednici 2-3 hodiny.

Tip: Marinádu lze udělat den dopředu a marinovat maso přes noc.

V rozehřátém hrnci s trochou olivového oleje opečeme kuřecí stehna z obou stran dozlatova a vyndáme stranou. Do výpeku přidáme trochu olivového oleje, orestujeme cibuli nakrájenou na menší kousky, česnek nakrájený najemno, nastrouhanou mrkev a nakrájené listy špenátu, osolíme a opepříme. Rýži propláchneme, přidáme k základu, krátce zamícháme a podlijeme vývarem. Opečené kousky kuřete vložíme zpět do hrnce na rýži a přidáme zbylou marinádu a bobkový list. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 40 minut. Posledních 20 minut pečeme odkryté bez pokličky.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1 012 kcal, 56 g bílkovin, 106 g sacharidů, 39 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.