Jak rozporcovat kuře?
Z celého vykuchaného kuřete bez hlavy jako první odřízneme stehna. Nejprve zařízneme do slabin, následně nohu vykloubíme, prořízneme kloub a nožem oddělíme od trupu. Opakujeme z druhé strany.
Dále odsekneme konce křídel (poslední článek s perutěmi). V centru hrudníku rozdělíme prsa na pravou a levou půlku, až narazíme na kost, podél které seřezáváme maso od hrudníku, abychom měli co největší výtěžnost. Takto oddělíme pravé i levé prso, na které zůstane masitá část křídla.
Řízky z prsou:
Pokud chceme z prsa připravit klasické řízky, tak oddělíme křídlo a maso stáhneme z kůže. Očistíme a oddělíme menší sval – filátko, které se hodí na špízy nebo na „čínu“.
Křídla na gril a pečení:
Odsekneme poslední článek s perutěmi (pokud jsme tak neučinili už při porcování) a získáme masitou část s jedním ohybem a k tomu koncovou část vhodnou na vývar. Takové maso se skvěle hodí na gril nebo pečení. Pokud chceme připravit kuřecí paličky, křídlo ještě rozdělíme v kloubu.
Kuřecí supreme:
Abychom připravili kuřecí supreme, tak prso očistíme, necháme na něm masitější část křídla (horní část až po první kloub) i kůži a vyřízneme menší sval – filátko. Taková část se výborně hodí na gril a pro přípravu masa s křupavou kůžičkou.
Stehenní řízky:
Na stehenní řízky nejprve obřežeme vrchní kost, následně stejným způsobem spodní kost a nakonec vyřízneme kloub. Vykostěné kuřecí stehno s kůží se skvěle hodí na gril, nebo ho stáhneme z kůže a použijeme na šťavnaté řízky.
Stehno na gril a pečení:
Na kuřecím stehnu obřízneme spodní kloub (zejména přeřízneme šlachy), aby se kůže při pečení mohla stahovat a obnažit kost. Takto připravené maso je velice vhodné i na konfitování.
Tip: Veškeré kosti, kůži a odřezky z porcování nevyhazujeme, ale dáváme stranou, případně zamrazíme na později. Připravíme z nich například výborný domácí vývar.