Roman Paulus

Jak naporcovat kuře a vykostit stehno

Kuře si můžete koupit už rovnou naporcované, ale když si ho pořídíte vcelku, dovedete z něj připravit hromadu skvělých receptů. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod pro ty, kteří si nejsou zcela jisti, jak takové kuře (nebo slepici) naporcovat. Dozvíte se, jak postupně odřezat stehna, prsa i křidélka, abyste měli minimální ztráty na mase, i co z takových kousků kuřecího masa připravit. Dozvíte se i jaká porce z kuřete se nejvíc hodí na konfitování a co je to kuřecí supreme.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Jak rozporcovat kuře?

Z celého vykuchaného kuřete bez hlavy jako první odřízneme stehna. Nejprve zařízneme do slabin, následně nohu vykloubíme, prořízneme kloub a nožem oddělíme od trupu. Opakujeme z druhé strany.

Dále odsekneme konce křídel (poslední článek s perutěmi). V centru hrudníku rozdělíme prsa na pravou a levou půlku, až narazíme na kost, podél které seřezáváme maso od hrudníku, abychom měli co největší výtěžnost. Takto oddělíme pravé i levé prso, na které zůstane masitá část křídla.

Řízky z prsou:

Pokud chceme z prsa připravit klasické řízky, tak oddělíme křídlo a maso stáhneme z kůže. Očistíme a oddělíme menší sval – filátko, které se hodí na špízy nebo na „čínu“. 

Křídla na gril a pečení:

Odsekneme poslední článek s perutěmi (pokud jsme tak neučinili už při porcování) a získáme masitou část s jedním ohybem a k tomu koncovou část vhodnou na vývar. Takové maso se skvěle hodí na gril nebo pečení. Pokud chceme připravit kuřecí paličky, křídlo ještě rozdělíme v kloubu.

Kuřecí supreme:

Abychom připravili kuřecí supreme, tak prso očistíme, necháme na něm masitější část křídla (horní část až po první kloub) i kůži a vyřízneme menší sval – filátko. Taková část se výborně hodí na gril a pro přípravu masa s křupavou kůžičkou.

Stehenní řízky:

Na stehenní řízky nejprve obřežeme vrchní kost, následně stejným způsobem spodní kost a nakonec vyřízneme kloub. Vykostěné kuřecí stehno s kůží se skvěle hodí na gril, nebo ho stáhneme z kůže a použijeme na šťavnaté řízky.

Stehno na gril a pečení:

Na kuřecím stehnu obřízneme spodní kloub (zejména přeřízneme šlachy), aby se kůže při pečení mohla stahovat a obnažit kost. Takto připravené maso je velice vhodné i na konfitování.

Tip: Veškeré kosti, kůži a odřezky z porcování nevyhazujeme, ale dáváme stranou, případně zamrazíme na později. Připravíme z nich například výborný domácí vývar.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU