Kousek Francie u vás doma

Kousek Francie u vás doma

Francie je jednoduše královnou gastronomie. Nejlepší kuchaři se sem jezdí učit, najdete tu nejvíce restaurací oceněných michelinskou hvězdou. A nejen jednou. Pojďme se na chvíli přenést o pár set kilometrů na západ a užít si to.

Návštěvě francouzské restaurace se sice, co se týče autentičnosti, nic nevyrovná, ale i doma můžete stolovat jako opravdoví Francouzi. Vytvořte si atmosféru, která vás přenese do některé malé rodinné restaurace ve Francii.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Den začíná snídaní. A to bez výjimky. Typický Francouz si k snídani dá černou kávu a bagetu pomazanou máslem, případně džemem, která se do kávy namáčí. Ano, i s tím máslem, pro našince trochu zvláštní, pro místní zcela běžné. Bagetku může nahradit něco sladkého, třeba croissant, ve Francii se podává většinou bez náplně, ale můžete vyzkoušet i croissant s náplní.

Oběd je obřad

Francouz by nikdy nezhltl oběd za 30 minut, jako to běžně děláme u nás. Polední pauza Francouzů trvá až 3 hodiny.

Jako první se podává předkrm, který vaše chuťové buňky navnadí na další gastronomické zážitky. Může to být salát, ve Francii klidně i polévka. Asi nejznámější je Soupe à l'oignon gratinée, neboli francouzská cibulačka zapečená se sýrem. Ze salátů doporučujeme čekankový salát se sýrem s modrou plísní, hruškou a vlašskými ořechy, ve francouzském jídelním lístku ho najdete pod názvem salade d’endives. Kombinace surovin použitých v tomto salátu je přímo skvostná. Jako předkrm můžete podávat snad ty nejtypičtější francouzské pokrmy - les escargots de Bourgogne, neboli šneky po burgundsku nebo cuisses de grenouille, čili žabí stehýnka. Nedílnou součástí předkrmu je bageta, kterou přikusujte, ať už si dáváte cokoli.

Po předkrmu následuje hlavní chod, což je většinou maso – hovězí, vepřové, kuřecí. Snad každý slyšel už o vyhlášených specialitách coq au vin (kohout na víně) či boeuf bourguignon (hovězí po burgundsku). V přímořských oblastech jsou oblíbené ryby, v Provence je velmi rozšířená boullabaisse, což je polévka z ryb a mořských plodů. I když polévka, jedná se o vydatnější verzi, a proto se podává jako hlavní chod. Vyzkoušejte to i vy podle receptu, který najdete zde.

 

 

Ke grilovaným masům se zde často podává tradiční zeleninová pochoutka podobná našemu leču – ratatouille. Ratatouille má podobný příběh jako například italská polévka minestrone nebo naše bramboračka. Každá vesnice, ba každá rodina má svůj stoletími prověřenými recept, který se liší od dalšího, a přesně správný recept neexistuje. Ratatouille si můžete připravit na mnoho způsobů. Všichni známe verzi se zeleninou dušenou na pánvi, zeleninu však můžete i zapéct tak, jako to udělali ve slavném stejnojmenném filmu.

Jako hlavní chod můžete podávat i oblíbené quiche – slavné slané koláče. Vyzkoušejte variantu s cibulí nebo s kozím sýrem, brokolicí a sušenými rajčaty. Slaný koláč vždy doplňte zeleninovým salátem.

Také v případě hlavního chodu platí zlaté francouzské pravidlo – přikusovat bagetu.

Sladká tečka nemusí být ve Francii vždy úplně sladká. Ve Francii se běžně podávají jako dezert sýry, paleta sýrů doplněná například hroznovým vínem a vlašskými ořechy. Zařaďte do svého domácího francouzského menu sýr Brie zapečený s ořechy a hroznovým vínem.

Občas si však i Francouzi rádi pochutnají na něčem sladkém. Pravděpodobně nejznámějším sladkým dezertem je crème brûlée, lahodný krém ze žloutků, smetany a cukru a vanilky s karamelovou krustou.

Synonymem Francie je víno. Víno, jak už bylo zmíněno, nesmí chybět k žádnému pokrmu a velmi důležité je, aby se k danému chodu hodilo. Víno se nepodává ale jen k jídlu, ale i při vaření pokrmů. O víně se více dozvíte v článku zde.

A večer následuje znovu tříchodové menu… Lákavý způsob života, nemyslíte?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.