Čím si slané koláče získaly takovou oblibu? Jejich příprava je poměrně snadná a můžete si je přizpůsobíte dle své chuti nebo tomu, co zrovna najdete v lednici. Snadno je sbalíte s sebou a hlavně, jsou strašně „žravé“, souhlasíte?
Základem je dobré těsto. Dříve se quiche připravoval z těsta chlebového, až později se začalo používat křehké. Při nedostatku času můžete těsto koupit v obchodě, ale určitě vás nemusíme přesvědčovat o tom, že domácí je domácí. Není to náročné, stačí jen smíchat mouku, máslo, vodu a vejce. Důležité je však nechat těsto odležet, klidně až 24 hodin, bude se vám pak lépe válet.
Quiche se tradičně pečou v kulaté vroubkované formě, klidně však můžete použít dortovou nebo jinou zapékací mísu, kterou máte doma. Formu nevymazávejte, tuku je v těstě až až. Těsto důkladně „natlačte do všech záhybů“, dno propíchejte, aby měla kudy unikat pára, překryjte pečicím papírem nebo alobalem a zasypte hrachem nebo čočkou. To proto, aby se vám dno koláče nenafouklo. A přichází první fáze pečení, těsto se totiž musí předpéct samostatně.
Mezitím máte čas na přípravu náplně. Můžete použít to, co máte rádi – zeleninu, maso, ryby, sýry, uzeniny, houby,… co vás napadne. V již zmiňovaném quiche lorraine najdete slaninu, pórek, tvrdý sýr (nejčastěji gruyére nebo gouda) i crème fraîche (tučná smetana). Je to tedy pořádná kalorická bomba. Vy si tedy můžete připravit trochu lehčí náplň – hodí se brokolice, cibule, cuketa, ale také třeba chřest.
Náplní poklaďte předpečené těsto a na závěr ještě nezapomeňte na zálivku. Ta se připravuje z vajec a smetany. Můžete samozřejmě použít crème fraîche, ale také klasickou nebo zakysanou smetanu. Ať už sáhnete po kterékoli, volte spíše tučnější verze, z quiche už stejně light pokrm nevykouzlíte. Poté šoupněte koláč podruhé do trouby a upečte dozlatova.
Také v Kuchyni Lidlu jsme pár slaných koláčů připravili, vyzkoušejte je všechny a napište nám do komentářů, který je vaším favoritem?
Milovníci cibule jistě ocení francouzský cibulový koláč podle Romana Pauluse. Nádivku z cibule a pórku doplňuje chuťově jemný camembert.
Typickou surovinou francouzské kuchyně je bezesporu kozí sýr, který se také hodí na přípravu slaného koláče. Kombinace kozího sýra, brokolice a sušených rajčat je vskutku báječná. Skvělý tip na zítřejší oběd do práce, co říkáte?
A sladká tečka na závěr – připravte quiche na sladko. I v tomto koláči najdete kozí sýr, tentokrát však v kombinaci s limetkou, čerstvou mátou a zakysanou smetanou. Ochutnejte tento netradiční quiche.
Navnadili jsme vás a připravíte si některý slaný koláč ještě dnes? Máte vlastní recept, kterému u vás nikdo neodolá? Podělte se o něj s námi v komentářích pod tímto článkem.
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení…
Během pracovního týdne nezbývá většině z nás čas na přípravu netradičních a rafinovaných pokrmů. Poradíme Vám, jak upravit oblíbené špagety. Po…
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…