Kapr pro tátu i pro dětičky
Doba čtení 4 minut

Kapr pro tátu i pro dětičky

Vánoce si bez kapra neumíme představit. Co takhle zkusit malou změnu? Naservírujte letos exotickou variantu s rýží, rybu v pivním těstíčku, kapří hranolky nebo zdravý bramborový salát.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vánoce si bez kapra neumíme představit. Co takhle zkusit malou změnu? Naservírujte letos exotickou variantu s rýží, rybu v pivním těstíčku, kapří hranolky nebo zdravý bramborový salát. Stačí i jenom lehce ochutit strouhanku na trojobal bylinkami a uvidíte, že se štědrovečerní večeře ihned zvedne o úroveň výš a vy můžete být zase o chlup pyšnější na své kulinářské umění. Inspirujte se našimi recepty.

Jak dostat kapra z vany na talíř?

Nejdřív je potřeba maso náležitě připravit. Tradičně můžete nechat kapra plavat nějakou dobu ve vaně, pak ho zabít a zpracovat. Ale pokud jste křehké duše a neublížili byste ani mouše, doporučujeme ho donést domu už mrtvého. Jak kapra vykuchat, abyste si mohli připravit tradiční rybí polévku, jak najít žluč a jaké části kapra nevyužijete najdete v triku Kulinářské akademie. V jiném videu zase zjistíte, jak z kapra udělat filety, jak připravit kapra bez kostí a jak z rybího filetu snadno stáhnout kůži.

Kapr s bramborovým salátem – vánoční klasika

Nejběžnější přípravou je smažený kapr s bramborovým salátem. Připravili jsme pro vás hned dva oblíbené recepty, které stojí za zkoušku. Pokud nejste otevření přílišným změnám, rozhodně vyzkoušejte osvědčeného vánočního kapra v bylinkové strouhance.

Kapr v těstíčku – jde to i bez trojobalu

Zaujala vás netradičně obalená smažená ryba? Tak to mrkněte i na naše recepty na kapra v pivním těstíčku s celerovým salátem, kapra s paprikovou omáčkou nebo neobvyklého smaženého kapra s čočkovým salátem. Každý z těchto receptů má totiž své kouzlo, kterému rychle přijdete na chuť.

 

Odlehčené varianty – hlídáme si kalorie

Potěšit umíme i ty, kteří si hlídají linii. Zásadní pro odlehčenou variantu štědrovečerní hostiny je kapra nesmažit v trojobalu a ubrat na majonéze. Připravte si neobvyklý lehký bramborový salát nebo ho rovnou nahraďte zeleninovým salátem vhodným k filetu. K té pak můžete podávat i domácí majonézu, aby si strávníci mohli dopřát tolik kalorií, kolik jim svědomí dovolí. Kapr chutná i bez smažení, nachystejte lahodného kapra na víně s lehkým bramborovým salátem, nebo pečeného kapra z trouby podávaného s fenyklem. Tyto recepty rozhodně žádné výčitky způsobovat nebudou.

Nahá ryba - bez obalu

Možností na přípravu kapra bez trojobalu je hodně. Filety můžete zabalit do šunky a opéct do křupava, nebo maso i s přílohou vložit do pečicího papíru a upéct v troubě. A už jste slyšeli o pečeném kaprovi s pórkem? V zapékací míse se chutě brambor, zeleniny a rybích podkoviček dokonale spojí s bílým vínem a málokdo takovému receptu dokáže odolat.

Exotické varianty – jen pro odvážné

Když už jsme u těch neobvyklých variant. Věřili byste tomu, že se kapr podává i s bramborovými plackami a cibulí? Jak na to vám předvede Marcel Ihnačák ve videu Kuchyně Lidlu. Zvolit můžete i asijskou variantu kapra na sladko-kyselo podávaného s jasmínovou rýží. Nesmíte však zapomenout talíř ozdobit mrkvovými vánočními smrčky, abychom udrželi aspoň trochu té tradiční české atmosféry ?.

A jak to máte vy? Budete se držet tradičního trojobalu a rodinného bramborového salátu, nebo letos najdete odvahu zkusit něco nového? Povězte nám do komentářů, jak budete letos servírovat kapra vy.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU