Roman Paulus

O obilí

 Možná by vás ani nenapadlo, kolik různých druhů obilovin se běžně v kuchyni používá, a tak pro vás šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém vám vše přehledně ukáže. Už samotné pšenice existuje několik druhů – kromě té klasické můžete ochutnat dvouzrnku, červenou pšenici anebo špaldu s oříškovou chutí, ze které se peče výborné špaldové pečivo. Z žita se pak připravuje kvásek na výborný žitný chléb, z ovsa populární snídaňové vločky. Ječmen je pak důležitý nejenom při výrobě piva, ale také krup, ze kterých se vaří populární houbový Kuba nebo netradiční kroupeto.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Obiloviny jsou základem jídelníčku po staletí a každý jejich druh přináší do kuchyně něco výjimečného. Jsou plné vitaminů, minerálů a vlákniny, které našemu tělu prospívají. Díky rozmanitosti chutí a možnostem použití se obiloviny hodí pro nespočet pokrmů, od vydatných kaší až po saláty. Následující řádky přiblíží jednotlivé druhy a nabídnou inspiraci, jak je využít v kuchyni.

Pšenice

Klasická pšenice je v našich kuchyních nejčastěji používaná obilovina. Pšeničná mouka je základ pro pečivo, těstoviny a mnoho dalších pokrmů. Skvěle se hodí do sladkých i slaných receptů, jako jsou klasické české koláče či těstoviny s pestem. Pšeničnou mouku si můžete koupit ve 3 druzích – hladká, polohrubá, hrubá, vyrábí se také pšeničná krupička.

Pšenice špalda

Špalda je starý druh pšenice, divoká odrůda, který se vyznačuje mírně oříškovou chutí a vysokým obsahem vlákniny. Je ideální do chlebového těsta nebo na přípravu špaldové kaše. Pro inspiraci můžete zkusit špaldové rohlíky nebo oblíbené hamburgerové housky.

Pšenice dvouzrnka

Dvouzrnka patří mezi nejstarší obilniny. Není šlechtěna jako klasická pšenice setá a díky tomu si uchovala svojí původní podobu. Navíc má příjemně nasládlou chuť, stravitelnější lepek a více bílkovin než některá rybí filé. Hodí se do kaší, salátů nebo na přípravu dvouzrnkového rizota či klíčení. 

Červená pšenice

Tato pšenice pocházející z Afriky obsahuje díky neobvyklému zbarvení více antioxidantů a má výraznější chuť. Je skvělá do rustikálních chlebů a na pečení, kde dodá nádhernou barvu, ale i do salátů nebo ke klíčení.

Žito

Žito je plné minerálů a vlákniny a nejčastěji se používá na pečení chleba. Jeho lehce nakyslá chuť je perfektní pro rustikální pokrmy. Skvělým příkladem je žitný chléb nebo zdravé chlebíčky s ovocem. Je nepostradatelnou součástí klasického žitného kvásku.

Ječmen

Ječmen je skvělý do polévek a na přípravu ječné kaše, ale hlavně je potřeba při výrobě piva. Ječmenné krupky jsou oblíbenou přílohou nebo základní surovinou pro přípravu kroupového rizota, jelit nebo tradičního vánočního kuby.

Oves

Oves je klasikou pro přípravu ovesných kaší, tyčinek a sušenek. Oves konzumujeme nejčastěji ve formě ovesných vloček, které když doplníme produkty s obsahem bílkovin, připravíme zdravou snídani nebo svačinu. Ovesné vločky navíc zasytí na dlouhou dobu. Můžete si vychutnat slanou ovesnou kaši nebo domácí granolu z ovesných vloček. 

Celozrnné vs. necelozrnné obiloviny

Celozrnné obiloviny obsahují všechny části zrna, tedy otruby, klíček a endosperm. To znamená, že mají vyšší obsah vlákniny, minerálů a vitamínů, což prospívá našemu zdraví. Necelozrnné produkty obsahují pouze endosperm, a proto mají jemnější chuť i strukturu, ale nižší nutriční hodnotu. Z celozrnné mouky však nikdy nezískáme tak nadýchané pečivo jako z necelozrnné mouky.

Každý druh obiloviny má v kuchyni své jedinečné místo. Stačí si jen vybrat, inspirovat se našimi recepty a objevit nové chutě a recepty.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.