Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
V jednom hrnci si den předem namočíme ve vodě kroupy, které druhý den uvaříme doměkka.
Ve druhém hrnci uvaříme v neosolené vodě brambory ve slupce. Necháme vychladnout a druhý den je oloupeme a rozšťoucháme. V míse necháme přes noc sušené houby namočené ve vodě. Druhý den houby slijeme a vyždímáme.
V pánvi s rozehřátým sádlem dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme vyždímané houby, orestujeme, osolíme, opepříme a vypneme plamen.
Směs smícháme s vařenými kroupami, šťouchanými brambory a ochutíme kmínem a majoránkou.
Hmotu přendáme do pekáče vymazaného rozpuštěným sádlem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, aby vznikla křupavá kůrka.
Houbový kuba se hodí jako hlavní jídlo, ale i jako chutná příloha.