Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Kapří hranolky ve vinném těstíčku s bramborovým salátem

 K tradičním českým Vánocům patří kapr. Vyzkoušejte ho tentokrát v lehké obměně v podobě kapřích hranolek v těstíčku s bílým vínem. Šéfkuchař Roman Paulus vás provede celým receptem. Zjistíte, jak kapří filety správně naporcovat i namarinovat v česneku a koření. Naučíte se připravovat těstíčko a samozřejmě i klasickou přílohu v podobě bramborového salátu. Na ten má každý svůj vlastní (a možná i tajný) recept, ale pokud chcete, můžete vyzkoušet ten od Romana Pauluse, který nepřidává vajíčko ani šunku a nechává vyniknout chuti zeleniny.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Kapr

  • 600 g kapří půlky
  • 4× stroužky česnek
  • čerstvý tymián
  • 1 lžička mletá pálivá paprika Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 lžíce bramborový škrob Belbake
  • 3 lžíce hladká mouka Belbake
  • 1 lžička kypřící prášek do pečiva Belbake
  • 1× vejce „M“
  • 100 ml suché bílé víno Veltlínské zelené Hranice
  • řepkový olej Vita D'or

Salát

  • 90 g celer
  • 90 g kořenová petržel
  • 120 g mrkev
  • 300 g vařené brambory
  • 90 g kyselé okurky Cornichos Premium Freshona
  • 30 g cibule
  • 1 lžíce plnotučná hořčice Kania (dle chuti)
  • 210 g majonéza premium Kania
  • 1 lžička krupicový cukr Belbake (dle chuti)
  • lák z okurek (dle chuti)

Servírování

  • kolečko na krájení brambor
  • papírové utěrky

POSTUP

Kapr:

Kapří maso naporcujeme na hranolky, které ochutíme solí, pepřem, nadrobno nasekaným česnekem a tymiánem, mletou paprikou a necháme asi 1 hodinu marinovat. Z hladké mouky, soli, pepře, škrobu, kypřicího prášku, vína a vejce připravíme řidší těstíčko, konzistencí podobné těstu na palačinky. Víno přiléváme postupně, aby se netvořily hrudky. 

Tip: Více o těstíčku se dozvíte v jednom z triků Kulinářské akademie Lidlu zde.

Rybu obalíme v těstíčku, necháme okapat a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení necháme na papírové utěrce okapat přebytečný tuk.

Salát: 

Brambory ve slupce a oloupanou zeleninu uvaříme ve vodě nebo v páře, necháme vychladnout a brambory oloupeme. Uvařenou zeleninu protlačíme skrz kolečko – kráječ brambor a vytvořené hranolky smícháme s najemno nakrájenou cibulí a kyselou okurkou, ochutíme solí, pepřem, majonézou, lákem z okurek, hořčicí, cukrem a necháme odležet. Před podáváním (po rozležení) znovu dochutíme podle potřeby.

Tip: Pokud lák z okurek není dost kyselý, můžete přidat ocet.

Servírování:

Kapří hranolky servírujeme s měsíčkem citronu k bramborovému salátu ozdobenému smaženou listovou petrželí a nakrájenou lahůdkovou cibulkou obvykle ke Štědrovečerní večeři. K večeři připíjíme stejné víno, které jsme použili do těstíčka.

Tip: Jak připravit smaženou listovou petržel se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU