Kapr:
Kapří maso naporcujeme na hranolky, které ochutíme solí, pepřem, nadrobno nasekaným česnekem a tymiánem, mletou paprikou a necháme asi 1 hodinu marinovat. Z hladké mouky, soli, pepře, škrobu, kypřicího prášku, vína a vejce připravíme řidší těstíčko, konzistencí podobné těstu na palačinky. Víno přiléváme postupně, aby se netvořily hrudky.
Tip: Více o těstíčku se dozvíte v jednom z triků Kulinářské akademie Lidlu zde.
Rybu obalíme v těstíčku, necháme okapat a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení necháme na papírové utěrce okapat přebytečný tuk.
Salát:
Brambory ve slupce a oloupanou zeleninu uvaříme ve vodě nebo v páře, necháme vychladnout a brambory oloupeme. Uvařenou zeleninu protlačíme skrz kolečko – kráječ brambor a vytvořené hranolky smícháme s najemno nakrájenou cibulí a kyselou okurkou, ochutíme solí, pepřem, majonézou, lákem z okurek, hořčicí, cukrem a necháme odležet. Před podáváním (po rozležení) znovu dochutíme podle potřeby.
Tip: Pokud lák z okurek není dost kyselý, můžete přidat ocet.
Servírování:
Kapří hranolky servírujeme s měsíčkem citronu k bramborovému salátu ozdobenému smaženou listovou petrželí a nakrájenou lahůdkovou cibulkou obvykle ke Štědrovečerní večeři. K večeři připíjíme stejné víno, které jsme použili do těstíčka.
Tip: Jak připravit smaženou listovou petržel se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.