Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Liškové kroupeto

Máte rádi italské rizoto? Pokud ano, vyzkoušejte českou verzi v podobě lehkého a jemného kroupeta. Kroupy místo rýže, lišky místo lososa, zkrátka takové naše klasické české houbové rizoto z krup inspirované tradičním staročeským kubou. V následujícím návodu vám Roman Paulus prozradí tajemství, jak připravit chutné kroupeto s restovanými liškami, kde čerstvé houby zvýrazní chuť a vůni a máslo zajistí krémovou konzistenci. Připravte nevšední, ale přesto snadnou a zdravou večeři pro celou rodinu, kterou využijete nejen v houbařské sezóně.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Liškové kroupeto

  • rostlinný olej
  • 50 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 50 g šalotky
  • 2 stroužků česneku
  • 200 g lišek
  • sůl
  • 150 g loupaných krup
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 3 polév. lž. másla
  • 2 polév. lž. nasekané listové petržele
  • parmezán dle chuti
  • pepř

POSTUP

V přiměřeně velkém hrnci s rozehřátým olejem osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nasekanou šalotku, česnek nakrájený na plátky, přidáme větší část pokrájených lišek, osolíme, opepříme a krátce podusíme.

Přidáme krupky, po chvilce podlijeme vývarem a vaříme na mírném plameni 15-20 minut. Ke konci zjemníme dvěma lžícemi másla a dochutíme najemno nasekanou petrželí. Dle chuti můžeme přidat i jemně nastrouhaný parmezán.

 

V pánvi s rozehřátým olejem orestujeme zbylé houby, které osolíme, opepříme a po chvilce přidáme lžíci másla na zjemnění a vypneme plamen.

 

Servírujeme v hlubokém talíř ozdobené orestovanými liškami a trochou čerstvě nastrouhaného parmezánu.

 

TIP: Vegetariánskou verzi uděláte přidáním zeleninového vývaru namísto kuřecího. Vegani můžou nahradit i máslo a vynechat sýr.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU