Vánoce si bez kapra neumíme představit. Co takhle zkusit malou změnu? Naservírujte letos exotickou variantu s rýží, rybu v pivním těstíčku, kapří hranolky nebo zdravý bramborový salát. Stačí i jenom lehce ochutit strouhanku na trojobal bylinkami a uvidíte, že se štědrovečerní večeře ihned zvedne o úroveň výš a vy můžete být zase o chlup pyšnější na své kulinářské umění. Inspirujte se našimi recepty.
Nejdřív je potřeba maso náležitě připravit. Tradičně můžete nechat kapra plavat nějakou dobu ve vaně, pak ho zabít a zpracovat. Ale pokud jste křehké duše a neublížili byste ani mouše, doporučujeme ho donést domu už mrtvého. Jak kapra vykuchat, abyste si mohli připravit tradiční rybí polévku, jak najít žluč a jaké části kapra nevyužijete najdete v triku Kulinářské akademie. V jiném videu zase zjistíte, jak z kapra udělat filety, jak připravit kapra bez kostí a jak z rybího filetu snadno stáhnout kůži.
Nejběžnější přípravou je smažený kapr s bramborovým salátem. Připravili jsme pro vás hned dva oblíbené recepty, které stojí za zkoušku. Pokud nejste otevření přílišným změnám, rozhodně vyzkoušejte osvědčeného vánočního kapra v bylinkové strouhance.
Zaujala vás netradičně obalená smažená ryba? Tak to mrkněte i na naše recepty na kapra v pivním těstíčku s celerovým salátem, kapra s paprikovou omáčkou nebo neobvyklého smaženého kapra s čočkovým salátem. Každý z těchto receptů má totiž své kouzlo, kterému rychle přijdete na chuť.
Potěšit umíme i ty, kteří si hlídají linii. Zásadní pro odlehčenou variantu štědrovečerní hostiny je kapra nesmažit v trojobalu a ubrat na majonéze. Připravte si neobvyklý lehký bramborový salát nebo ho rovnou nahraďte zeleninovým salátem vhodným k filetu. K té pak můžete podávat i domácí majonézu, aby si strávníci mohli dopřát tolik kalorií, kolik jim svědomí dovolí. Kapr chutná i bez smažení, nachystejte lahodného kapra na víně s lehkým bramborovým salátem, nebo pečeného kapra z trouby podávaného s fenyklem. Tyto recepty rozhodně žádné výčitky způsobovat nebudou.
Možností na přípravu kapra bez trojobalu je hodně. Filety můžete zabalit do šunky a opéct do křupava, nebo maso i s přílohou vložit do pečicího papíru a upéct v troubě. A už jste slyšeli o pečeném kaprovi s pórkem? V zapékací míse se chutě brambor, zeleniny a rybích podkoviček dokonale spojí s bílým vínem a málokdo takovému receptu dokáže odolat.
Když už jsme u těch neobvyklých variant. Věřili byste tomu, že se kapr podává i s bramborovými plackami a cibulí? Jak na to vám předvede Marcel Ihnačák ve videu Kuchyně Lidlu. Zvolit můžete i asijskou variantu kapra na sladko-kyselo podávaného s jasmínovou rýží. Nesmíte však zapomenout talíř ozdobit mrkvovými vánočními smrčky, abychom udrželi aspoň trochu té tradiční české atmosféry ?.
A jak to máte vy? Budete se držet tradičního trojobalu a rodinného bramborového salátu, nebo letos najdete odvahu zkusit něco nového? Povězte nám do komentářů, jak budete letos servírovat kapra vy.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.