Pikniková sezóna se blíží ke svému konci, a tak je jako každý rok čas na gurmánský festival F.O.O.D. Piknik. Lidl samozřejmě nemohl chybět!
Pikniková sezóna se blíží ke svému konci, a tak je jako každý rok čas na gurmánský festival F.O.O.D. Piknik. Lidl samozřejmě nemohl chybět!
Stejně jako tisíce fanoušků dobrého jídla i Lidl se v neděli účastnil F.O.O.D. Pikniku v pražské Ladronce. Naším tématem pro tento rok byla kromě receptů Romana Pauluse udržitelnost. Rovnice je totiž jednoduchá – čím méně se jídlem plýtvá, tím více skvělých chodů z něj můžete připravit!
Lidl se omezování plýtvání jídlem věnuje dlouhodobě. Jako první řetězec v České republice jsme představili ovocno-zeleninové bedýnky plné surovin, které můžete za symbolických 25 korun zachránit a připravit z nich třeba skvělý zeleninový vývar, smoothie nebo chipsy.
Plýtvání jídlem můžete zabránit spoustou dalších jednoduchých triků. Stačí se zamyslet, ještě než vyhodíte domnělé zbytky do koše (nebo v případě zeleniny ještě lépe do kompostu), jestli by se nedaly nějak využít. Příkladem mohou být zeleninové natě, z mrkve nebo petržele, které se dají použít do hromady dalších jídel. Nebo kosti z kuřete – ty můžete využít jak syrové, tak pečené do silného vývaru.
Kromě bedýnek se mohli návštěvníci F.O.O.D. Pikniku seznámit i s tím, jak to funguje se skladováním potravin v domácnosti. Tím totiž veškeré zodpovědné nakládání s jídlem začíná. Čím déle udržíte potraviny čerstvé, tím menší šance je, že budou muset předčasně putovat do koše.
Tip: Věděli jste, že „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“ není to samé? První jmenované označuje potraviny, které se snáze kazí a jejich konzumace není po daném datu bezpečná. Oproti tomu datum minimální trvanlivosti označuje dobu, do které výrobce zaručuje nejvyšší kvalitu jídla. Přesto ho můžete i poté bezpečně konzumovat.
Abyste i u sebe doma zabránili předčasnému plýtvání jídlem, přečtěte si v Magazínu Kuchyně Lidlu, jak správně skladovat například jablka a hrušky, citrusové plody anebo vejce. Pomůže vám i přehledný návod rozdělení teplotních zón v lednici nebo video Romana Pauluse, které se mimo jiné věnuje i hygieně skladování jídla v chladničce a tedy i případné ochraně před jeho zkažením.
F.O.O.D. Piknik v podání Lidlu nebyl samozřejmě jenom plný workshopů a přednášek, ale také vynikajících receptů z Kulinářské akademie Lidlu. Na pódiu se během dne několikrát objevil šéfkuchař Roman Paulus, aby ukázal své recepty na zpracování ředkviček, domácí těstoviny, zeleninové placičky a nakonec i šťavnaté trhané vepřové.
Pokrmy podle receptů Romana Pauluse se podávaly i ve stáncích Lidlu, a komu zachutnaly, může si je připravit i doma. Hitem byl burger s trhaným vepřovým a grilovaná telecí špička. Jako předkrm se podávala polévka z červené čočky s kurkumou a roli dezertu poctivě plnily tvarohové jahodové knedlíky a čokoládové brownies.
Nakonec nezbývá nic jiného než všechny ty skvělé recepty vyzkoušet doma a začít se pomalu těšit na další ročník!
Pokud jste si doteď spojovali španělskou kuchyni jen s rybami a mořskými plody, je nejvyšší čas to změnit. Pochoutka z odpalovaného těsta, která je…
10 věcí, které jste o víně určitě nevěděli
Zdravá snídaně do skleničky, která se „uvaří“ prakticky sama přes noc, v posledních měsících zaplavila sociální sítě. A tenhle fit recept, na který…