Rýže – co jste nevěděli?

Rýže – co jste nevěděli?

Rýže je nejdůležitější obilovinou světa a jako hlavní příjem potravy jí má asi ¼ obyvatel zeměkoule. A světová produkce stále stabilně stoupá. Víte ale, odkud se rýže vzala, jaká tajemství skrývá a jaký druh se vám hodí v kuchyni? Čtěte dál a určitě se o této dobře známé potravině dozvíte něco nového.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Odkud pochází rýže?

Vědci nemají 100% jistotu, odkud rýže pochází a jakým způsobem se objevila v našem jídelníčku. Připouští se, že byla pěstována již ve starověku a do Evropy se dostala z Asie nebo Jižní Ameriky. Jisté je jen to, že podle historických pramenů ji nejpozději ochutnali v Portugalsku, a to teprve v 16. století.

Co v sobě skrývají podlouhlá zrníčka?

Rýže je bezlepková potravina a je vhodná pro všechny, kteří trpí touto intolerancí. Je jemná a snadno stravitelná, takže ji mohou jíst i osoby s onemocněním žaludku a střev. Navíc zklidňuje podráždění trávicího ústrojí a působí proti průjmům. Obsahuje rovněž asi 10% vlákniny, hořčík, draslík, vitamin E, vitaminy ze skupiny B a mnoho cenných minerálů. Hodí se tak do každého vyváženého jídelníčku.

Druhy rýže

V současnosti je známo až 8000 variant rýže, které se od sebe liší chutí, barvou a vlastnostmi. V kuchyni však rozlišujeme 5 základních druhů.

  • Bílá – klasická a nejčastěji využívaná v české kuchyni. Může být i předvařená či ve varných sáčcích pro snazší úpravu. Využijete ji zejména jako přílohu a nebo na sladký nákyp.
  • Arborio a Carnaroli – kulatá rýže používaná na italská rizota, která díky své konzistenci činí krásně krémová.
  • Basmati – podlouhlá zrna, která jsou více sypká. Je využívaná zejména v indické kuchyni.
  • Jasmínová – voňavá varianta, která je velmi oblíbena v asijské kuchyni.
  • Divoká indiánská (černá/červená/hnědá) – nejedná se o pravou rýži, ale o vodní trávu. Zrnka této rostliny obvykle nebývají zbavena slupky, která obsahuje spoustu cenných látek. Zejména velké množství vlákniny tuto surovinu přímo předurčuje ke zdravému stravování. Déle se vaří a je trochu tužší, ale zase chutná po oříšcích a na talíři vypadá díky svému vzhledu fenomenálně.

Pokud se chcete dozvědět něco víc, určitě se podívejte na video našeho šéfkuchaře Romana Pauluse, který vám o rýži prozradí hodně zajímavých informací.

Jaký druh rýže k jakému pokrmu?

Každý druh má svá specifika. Klasickou rýži využijete jako skvělou přílohu k masu, zelenině i rybě. Vyzkoušejte například recept na lososa v citronové šťávě. Nebo zkuste něco opravdu asijského s jasmínovou rýží, třeba pečenou kachnu s restovanou rýží nebo kachní prsa s wok zeleninou a jasmínovou rýží. Máte doma rýži Arborio? Tak spíš ochutnejte neobvyklé rizoto z červené řepy s gorgonzolou či rizoto s pečeným pstruhem a sušenými rajčaty? Pokud máte chuť na něco sladkého a doma Basmati, připravte si dezert z rýže - pudink s kokosovým mlékem a mangem.

Jak správně uvařit rýži?

Jakým způsobem rýži uvařit, aby skvěle chutnala? Nejlépe, aby byla sypká a lehce polotvrdá. Jak to správně udělat se dozvíte z našeho videa věnovaného rýži basmati. Určitě se na něj podívejte!

Ale nejen samotná rýže má blahodárné vlastnosti. Zajímavě lze využít rovněž vodu, která po uvaření rýže zůstane.

Rýžová voda ve službách kosmetiky

Vodu, která po uvaření rýže zbyde, můžete využít ke kosmetickým účelům. Dokonale pečuje o vlasy a pokožku s akné. Pokud tedy často vaříte rýži, vodu po ní nevylévejte, ale použijte ji k omývání obličeje a mytí vlasů. Díky ní pokožka bude pružná, měkká a zářivá a vlasy budou elastické a více lesklé.

Rýže jako lék

Vodu z uvařené rýže můžete rovněž použít jako lék. Jak? Stačí ji ve sklenici smíchat se špetkou soli a máte hotový lék na průjem. Lze ho použít i při nevolnostech a zvracení. Kromě toho existuje přesvědčení, že sklenička teplé rýžové vody vypitá nalačno přidává energii. Proto tímto způsobem někteří Mexičané začínají každý den. Přidávají do ní i špetku skořice. V Asii ji pijí s přídavkem mořské soli.

Jak vidíte, malá zrníčka rýže mohou náš organismus velmi ovlivnit. Důkazem toho jsou Japonci, kteří rýži považují za svůj národní pokrm a často se dožívají více než 100 let. Jezte tedy rýži častěji a nechte na sebe působit její blahodárný vliv.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU