Mouky světa – je česká mouka unikátní?

Mouky světa – je česká mouka unikátní?

Dnes si povíme něco o nejzákladnější surovině, bez které se česká kuchyně jen těžko obejde. Dozvíme se v čem, a jestli vůbec, je naše česká mouka unikátní, jaké jsou běžné ve světě a samozřejmě si uvedeme i pár zajímavých receptů na její využití.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co je to mouka?

Aby bylo úplně jasno, nejprve si pojďme definovat o čem se dnes chceme bavit. Mouka je rozemleté obilné zrno bez dalších příměsí. Nejběžnější je bílá mouka – tedy najemno namletá pšenice zbavená otrub (= slupka obilného zrna). Čím dál dostupnější jsou ale i celozrnné mouky, které jsou mleté z neloupaných zrn, a tím obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a hlavně prospěšné vlákniny. Mimochodem, víte, že otruby se dají koupit i samostatně? Každý správný doktor vám poradí jíst denně lžíci otrub, třeba zamíchaných v jogurtu, jako funkční přírodní lék na hemeroidy a podporu zažívání.

Ale zpátky k mouce. Dnes již běžně koupíte i mouky z jiných obilovin nebo surovin. Velmi oblíbená je dostupná špaldová mouka, často využívána na zdravější verze zákusků, jako je třeba koláč z červené řepy, ale k sehnání jsou i netradiční mouky z kukuřice, mandlí, rýže nebo třeba i žaludů. A nesmíme zapomenout hlavně na žitnou mouku, bez které klasický český chleba zkrátka neupečete.

Pak si samozřejmě můžeme dělit mouky podle jemnosti, tedy na hladkou, polohrubou a hrubou.

Hladká mouka se díky extra jemné struktuře hodí na jemné pečivo a do omáček, které skvěle zahustí. Z hladké mouky si snadno upečete osvědčený kynutý koláč s ovocem, kde zpracujete sezónní ovoce, křehké skořicové palačinky jako rychlou nedělní snídani, a nebo ji využijete na zahuštění omáček, třeba vepřových líček na víně.

Polohrubá mouka je vhodná na bublaninové moučníky a pečivo. Zkuste oblíbené ztracené jahody, které se výborně hodí jako letní zákusek ke kávě, osvědčený velikonoční mazanec, který nepraská, nebo výtečné hamburgerové housky, které se hodí ke každému grilování.

Hrubá mouka s nejhruběji mletým zrnem se vám hodí nejvíce při výrobě různých placek, bramboráků, těstovin a nebo klasických českých knedlíků. Uvařte si k rodinnému obědu třeba vepřové řízky v bramborákovém těstě, nestárnoucí bramborové noky a nebo tradiční české houskové knedlíky

Jaké mouky mají v zahraničí?

Klasickou hladkou bílou mouku, na kterou jsme tu zvyklí, v zahraničí neseženete. Je to takový náš český unikát. Všechny mouky jsou podobné, říkáte si, co se dá změnit na namletých zrnech. Zkuste se ale přestěhovat na pár měsíců do USA a zjistíte, že si z jejich mouky nikdy český chléb neupečete a dokonce si neuhnětete ani normální knedlík. Mouky běžně prodávané v obchodech jsou totiž pouze najemno namleté a hlavně už s přídavkem kypřících látek. Ušetří vám to sice prášek do pečiva při pečení bábovky, ale omáčku s ní těžko zahustíte.

Polsku pro změnu nenajdete naší klasickou hladkou mouku. Jejich mouky by se daly popsat jako naše polohrubé nebo hrubé.

No a třeba v Anglii máte namísto hladké, polohrubé a hrubé asi 10-20 různých druhů mouky, každá vhodná na konkrétní věc. Najdete tam třeba mouku chlebovou, mouku na bábovky, na omáčky, na husté omáčky, zkrátka na každé jídlo speciální balíček.

Mexiku je zase velice oblíbená kukuřičná mouka, takzvaná masa harina, ze které se připravují oblíbené tortilly nebo nachos. Ochutnejte doma trochu Mexika i vy v podobě zapečených tortill s mletým masem.  

Asii se zase neobejdete bez rýžové mouky, která je pravým podkladem japonské kuchyně. Připravují se z ní různé lehce stravitelné nudle, sladkosti nebo rýžový papír, který využijete zejména na svěží závitky.

Do Indie vás zanese cizrnová mouka, ze které si připravíte oblíbené placičky papadum nebo třeba koftu a pakoru.

Obejdete se bez klasické české mouky?

A jak to máte vy? Máte nějaký tip, čím nahradit hladkou bílou mouku, nebo patříte mezi ty, co na ní nedají dopustit a nezahuštěná rajská omáčka je pro vás prvním znamením přicházejícího konce světa? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a preference v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU