Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení slov velká noc, neboli noc na Boží hod, kdy Ježíš vstal z mrtvých.
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení slov velká noc, neboli noc na Boží hod, kdy Ježíš vstal z mrtvých.
TIP: Věděli jste, že datum Velikonoc vždy připadá na neděli po prvním jarním úplňku?
PAŠIJOVÝ TÝDEN
Celý týden si připomínáme poslední týden života Ježíše Krista, jeho ukřižování a následné zmrtvýchvstání. Pojďme si Svatý neboli Pašijový týden projít den po dni, každý den je totiž plný zvyků, tradic a symbolů.
Květná neděle je prvním dnem velikonočních svátků. Značí příchod Ježíše Krista do Jeruzaléma. Zároveň je to poslední, šestá neděle půstu. V kostele se světily kočičky, které se následně dávaly za okno nebo za rám obrazů, aby chránily stavení před blesky nebo před čarovnou mocí.
Říkalo se: jaká Květná neděle, takové žně a aby se žně „nezapekly“, nepeklo se z mouky.
Modré pondělí je nazvané podle sukna, kterým se zdobily kostely. Jinak tento den znamenal absolutní klid a odpočinek. Nesmělo se pracovat, naopak se nabíraly síly na velký jarní úklid.
Šedivé úterý má někdy i přízvisko Žluté. Po dni volna se lidé pouštěli do pořádného úklidu po zimě. Vymetávaly se pavučiny, bílilo se a do obydlí se pouštěly paprsky jarního slunce.
Škaredá středa symbolizuje den, kdy Jidáš zradil Ježíše. V tento den se nemáme škaredit či mračit, aby nám to nezůstalo. Pokračovalo se ve velkém úklidu, dokonce se vymetaly komíny, čímž se obydlí čistilo i symbolicky od zlých sil. Jedná se také o poslední den, kdy si lidé mohli dopřát jakékoliv jídlo, další den začal půst. Jídla připravovaná v tento den měla vypadat nepovedeně, škaredě, jako například trhanec.
Zelený čtvrtek je dnem, kdy se jedlo hodně čerstvých zelených potravin, aby se zajistilo zdraví po celý rok. Jednalo se zejména o kopřivy, špenát a zelí.
Připomínala se poslední večeře Páně, zvony se umlčely až do Bílé soboty a „odletěly“ do Říma. Namísto zvonů se rozezněly řehtačky, se kterými děti chodily po vsi. Řechtavý zvuk prý vyháněl špatné z domu. Ve čtvrtek se také nemělo s nikým hádat nebo si cokoliv půjčovat. Pro dobré zdraví se pekly tradiční kynuté jidáše, potřené medem a jedly se ideálně na lačno k snídani. Jidáše mají tvar oprátky nebo provazu, na kterém se Jidáš oběsil.
TIP: Připravte si zelené menu. Dopřejte si například zelené smoothie, zelený předkrm, pořádný zelený salát z různých listů, k němu například kopřivové pesto nebo krásně zelený hráškový krém.
Velký pátek je dnem ukřižování Ježíše Krista. Nesmělo se proto jíst žádné maso nebo třeba prát prádlo v potoční vodě, která připomínala Ježíšovu krev. Pátku se přisuzovala i magická moc. Věřilo se, že se otevírají jeskyně a skály a v nich ukryté poklady.
Bílá sobota je poslední postní den velikonočního týdne. Navracely se zvony z Říma, ale mše se neslavila, tichem se oplakávala Ježíšova smrt. Kdo ještě nestihl, bílil stěny a stavení. Přípravy na Boží hod vrcholily, stoly byly prostřené, podávala se hlavička neboli nádivka, začaly se plést pomlázky.
Velikonoční neděle či Boží hod je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista v noci ze soboty na neděli, které se proto říká Velká noc. Pekl a světil se mazanec a velikonoční beránek. Mazanec je symbolem slunce, pekl se z velkého množství vajec, aby byl žlutý, dříve dokonce na slano a se sýrem. Kulatý tvar a kříž navrchu však zůstal stejný dodnes. Beránek je symbolem křesťanského Božího stáda a pekl se tradičně v každém stavení.
Po několikadenním půstu se hodovalo. Dělal se masový vývar a připravovalo se různé maso, ať už drůbeží, jehněčí či kůzlečí. Všichni si dopřávali, co měli k dispozici.
Velikonoční pondělí je dnem, který máme spojený s koledou, pomlázkami a kraslicemi. Tento den si z celého Pašijového týdne dochoval do dnešního dne nejvíce tradic. Chlapci a muži chodí po vsi a „šlehají“ dívky a ženy vlastnoručně upletenou pomlázkou z vrbových proutků a barevných mašlí. Tato tradice nemá nic společného s domácím násilím, jak se občas děsí cizinci, ale s plodností a samotným aktem oplodnění. Však taky žena muži vzápětí věnuje barvené vajíčko. Dnes se kromě vajíček rozdávají i různé sladkosti nebo panáček něčeho dobrého na zahřátí.
Komu je šlehání proti srsti má nárok za trest polít muže ledovou vodou. Stejně jako vyšlehání pomlázkou dodává zdraví a síly a omlazuje.
TIP: Barvení vajíček a kraslic je oblíbenou činností dětí i celé rodiny. Zapojte všechny členy a pusťte se do zdobení.
VELIKONOČNÍ POCHOUTKY
V dnešní době už zdaleka nedodržujeme všechny tradice a zvyky, ale co se týče jídla, menu zůstává poměrně jasně dané a k jarnímu období zkrátka patří.
Zdobení vajíček znamená velké množství vajec, které čekají na zpracování. Přidáváme je do velikonoční nádivky nebo z ní děláme vajíčkovou pomazánku. Pečeme sladké i slané pečivo a hlavičku, na kterou se těšíme celý rok. Pochutnáváme si na pečeném mase a zelených chodech. Zkrátka a dobře, tradice přežívají v těchto oblíbených pokrmech. Tak si je užijme i letos.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…