Velikonoční nádivka: najděte tu pravou
Doba čtení 4 minut

Velikonoční nádivka: najděte tu pravou

K Velikonocům patří nádivka. To dá rozum! Podívejte se na prověřené i méně známé triky, aby byla ta vaše letošní ze všech nejlepší!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nádivka, jinak také sekanina nebo řežábek, se objevuje na stole tradičně během Velikonoc, konkrétně na Bílou sobotu. Velikonočním víkendem končí půst a vaří se, pečou a smaží nejrůznější sváteční dobroty. Poctivá nádivka má rozhodně jednu z hlavních rolí.

Nádivku můžeme řadit mezi nákypy. To znamená, že do ní patří žloutky utřené s máslem a sníh z bílků. Jako „pojivo” se většinou používá nakrájené pečivo. Nebylo tomu tak odjakživa – naše prababičky kdysi používaly místo pečiva jen kaši z krupice.

Tipy na ještě lepší nádivku

Pečivo nemusí být zrovna čerstvé. Nejlepší je takové, které je proschlé, ale ještě nezačalo být „gumové“. Housky, rohlíky nebo toustový chléb si klidně nakrájejte den předem a nechte volně vyschnout.

Další část přípravy, kterou není radno podcenit, je sníh z bílků – čím lépe se vám povede ho vyšlehat, tím nadýchanější nádivka bude. Proto si na sníh vezměte jinou misku než skleněnou, po jejíž stranách bílky při šlehání kloužou. Pokud se vám povede sníh přešlehat, jednoduše ho zachráníte přidáním dalšího bílku a došleháním.

Bylinky do nádivky přidejte buď čerstvé, nebo jejich chuť ještě podpořite tím, že je spaříte horkou osolenou vodou. Bylinky stačí přelít a hned zase zchladit studenou vodou.

TIP: Vmíchejte do nádivky na závěr špetku kurkumy, dodá jí příjemnou žlutou barvu.

Tradiční masová hlavička

Jedním z dalších historických názvů pro velikonoční nákyp je také hlavička – pravděpodobně proto, že se do nádivky přidávalo maso z telecí nebo skopové hlavy. Tradičně se připravovala tzv. trojctihodná nádivka ze tří různých mas, mezi která patřilo většinou vepřové, telecí nebo skopové, potom kousek uzeného a nakonec ještě část drůbežího.

TIP: Maso do nádivky si uvařte předem a připravte si tak poctivý vývar, ze kterého můžete udělat polévku. Můžete jím i nahradit část mléka, do kterého se namáčí pečivo. 

V hlavní roli bylinky

Nádivka je jedním ze symbolů probouzejícího se jara, a proto by v ní rozhodně nemělo chybět klidně hned několik druhů zelených bylin – původně se prý jednalo dokonce o celé devatero. K tradiční kopřivě přidejte hladkolistou petržel, čerstvé oregano, tymián nebo třeba šalvěj. Vedle kopřivy má své místo v jarních receptech i oblíbený medvědí česnek, který právě dorůstá – tak na něj nezapomeňte.

Pokud chcete v nádivce úplně vynechat maso a posílit „zelenou složku”, přidejte do nádivky pěknou porci čerstvého špenátu. K němu se skvěle hodí parmezán.

Zdravé variace

Ve vegetariánské nádivce stačí vynechat maso a kravské mléko případně nahradit sojovým či rostlinným. Místo masa zkuste použít více zeleniny, kromě špenátu také cibuli a pórek nebo nastrouhanou mrkev. Zeleninu smíchejte na pánvi s kousky tofu nebo tempehu, podlijte vodou a lehce provařte s několika lžícemi rýžové mouky – právě voda povařená s rýžovou moukou vám pomůže nahradit v nádivce vejce, pokud chcete u svátečního stolu potěšit i vegany. Směs nakonec smíchejte s namočeným pečivem a spoustou bylinek. U tofu a tempehu nešetřete na koření, do vege-nádivky se pak dobře hodí i lahůdkové droždí. Velikonoční nádivka se dá prostě připravit pro každého tak, aby si u velikonoční tabule pochutnala celá rodina.

Jaká velikonoční nádivka se připravuje u vás doma? Co dalšího k ní podáváte? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.