Zelené listy, které vypadají jako konvalinky, ale voní jako česnek a navíc mají v názvu slovo medvěd… zvláštní kombinace, kterou máme čím dál tím víc rádi. Jak na něj a co s ním vlastně dělat?
Medvědí česnek není tak silný jako ten klasický. Tato drobná rostlina bývá první potravou medvědů po zimním spánků, kteří ho používají jako jarní detoxikační kůru. A v jeho očistné účinky věřily už naše babičky a prababičky.
Listy medvědího (či divokého) česneku se sbírají od začátku dubna až do konce června — jeho sezóna končí v okamžiku, kdy česnek začne kvést. Můžete si ho zasadit na zahradě nebo se pro něj vydat do lesa. Ví se o něm, že má rád stinná a vlhká místa a že roste ve větších trsech. Pokud najdete opravdu mimořádné stanoviště, doporučujeme si jej označit špendlíkem v mobilní mapě – podobně jako při sbírání hub.
Ale pozor! V některých přírodních rezervacích je jeho sběr zakázaný. Trhejte lístky tak, aby cibulky zůstaly v zemi a neotrhejte naráz celé naleziště. Něco musí zbýt i na ostatní a hlavně na příští rok. Berte jen tolik, kolik dovedete sami rychle spotřebovat.
Záměny s konvalinkou se nebojte a jeden lístek zkušebně rozemněte mezi prsty. Konvalinka není cítit vůbec nijak, ale medvědí česnek po čichu poznáte i se silnou rýmou.
Nevíte, jak přesně s česnekem naložit? Zde je pár našich rychlých oblíbených tipů.
MÁSLO - 50 g medvědího česneku nasekejte nadrobno (ideálně v mixéru) a promíchejte s 250 g másla. Přidejte sůl, kapku citronu a jezte s dobrým chlebem.
ŠPENÁT – Medvědí česnek se chová jako špenát. Můžete ho nechat zavadnout na pánvi s trochou másla, solí, pepřem a divoká jarní příloha k výpečkům s bramborovými knedlíky je na světě.
PESTO – Video recept na pesto najdete na Kulinářské akademii Lidlu. Nemusíte s ním dochucovat pouze těstoviny, sluší mu to i s brambory nebo opečeným toastem.
POLÉVKA – Zajímá vás, jak vypadá polévka z medvědího česneku, když ji připravuje Roman Paulus? I tento recept na říznou jarní polévku najdete v Kulinářské akademii Lidlu.
Byly jste při sběru šetrní, ale pár listů vám přece jen zbylo? Jejich životnost v lednici prodlužte skladováním ve vlhké utěrce. Můžete je také zamrazit, ale dobře medvědí česnek zabalte, pokud nechcete, aby se z vašeho mrazáku stal odpuzovač upírů. Jeho aroma, pro které ho milujeme, je prostě “síla”.
Jak letos medvědí česnek budete zpracovávat vy? Podělte se o svoje recepty!
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…