Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Do misky nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme teplým mlékem, rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy vložíme polohrubou a hladkou mouku, cukr, připravený kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a trochu soli. Přidáme čerstvě nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného ovoce, kterou jsme pro lepší aroma ještě pokrájeli nožem, zahřáté mléko a suroviny delší dobu zpracováváme v hladké těsto. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až dvojnásobí svůj objem (asi 2 hodiny, dle teploty).
Pracovní plochu pomoučníme polohrubou moukou, nakynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části a vypracujeme krouživými pohyby dva bochánky velké asi 10 centimetrů. Mazance přendáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut.
Po nakynutí potřeme mazance rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a nařízneme na špičce malý kříž.
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C na horní i spodní pečení, pečeme 5 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C na 10 minut a nakonec dopékáme na 155 °C asi 10 minut. Kontrolujeme špejlí, každá trouba totiž může péct trochu jinak. Když se na špejli nelepí žádné těsto, mazanec je hotový.
Před servírováním mazanec posypeme moučkovým cukrem.
Tip: Pokud vlastníte pečicí troubu s programem kynutí, nechte v první fázi těsto kynout asi dvě hodiny s tímto programem a v druhé fázi program vypněte a bochánky nechte kynout pouze ve vlažné troubě po dobu asi 30 minut.