Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Mazanec

Velikonoce si bez mazance, který patří k tradičním pochoutkám tohoto svátku, jen stěží představíme. Má dlouholetou tradici a z generace na generaci se v rodinách předává recept na tu nejlepší verzi. Jeho základ tvoří kvásek, mouka, vejce a mléko, ale o jeho výjimečnosti rozhodují i další suroviny, například namočené hrozinky, sušené ovoce nebo plátky mandlí. Svou oblíbenou verzi mazance vám v následujícím videu ukáže Roman Paulus. Prozradí vám, jakou konzistenci by mělo těsto mít, čím zvýraznit jeho chuť a co udělat, aby správně vykynulo. Upečte si mazanec a ucítíte, jak se váš domov naplní velikonoční atmosférou.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Kvásek

  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polév. lž. cukru krupice
  • 50 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku)

Těsto

  • 100 g hladké mouky
  • 400 g plohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 3 vejce „M“ (pouze žloutky)
  • sůl
  • 1 káv. lžič. citronové kůry
  • 150 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku)

Ostatní

  • vejce „M“ na potření
  • mandlové plátky na posypání
  • cukr moučka na posypání

POSTUP

Do misky nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme teplým mlékem, rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy vložíme polohrubou a hladkou mouku, cukr, připravený kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a trochu soli. Přidáme čerstvě nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného ovoce, kterou jsme pro lepší aroma ještě pokrájeli nožem, zahřáté mléko a suroviny delší dobu zpracováváme v hladké těsto. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až dvojnásobí svůj objem (asi 2 hodiny, dle teploty).

Pracovní plochu pomoučníme polohrubou moukou, nakynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části a vypracujeme krouživými pohyby dva bochánky velké asi 10 centimetrů. Mazance přendáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut.

Po nakynutí potřeme mazance rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a nařízneme na špičce malý kříž.

Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C na horní i spodní pečení, pečeme 5 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C na 10 minut a nakonec dopékáme na 155 °C asi 10 minut. Kontrolujeme špejlí, každá trouba totiž může péct trochu jinak. Když se na špejli nelepí žádné těsto, mazanec je hotový.

Před servírováním mazanec posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Pokud vlastníte pečicí troubu s programem kynutí, nechte v první fázi těsto kynout asi dvě hodiny s tímto programem a v druhé fázi program vypněte a bochánky nechte kynout pouze ve vlažné troubě po dobu asi 30 minut.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU