Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Mazanec

Velikonoce si bez mazance, který patří k tradičním pochoutkám tohoto svátku, jen stěží představíme. Má dlouholetou tradici a z generace na generaci se v rodinách předává recept na tu nejlepší verzi. Jeho základ tvoří kvásek, mouka, vejce a mléko, ale o jeho výjimečnosti rozhodují i další suroviny, například namočené hrozinky, sušené ovoce nebo plátky mandlí. Svou oblíbenou verzi mazance vám v následujícím videu ukáže Roman Paulus. Prozradí vám, jakou konzistenci by mělo těsto mít, čím zvýraznit jeho chuť a co udělat, aby správně vykynulo. Upečte si mazanec a ucítíte, jak se váš domov naplní velikonoční atmosférou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Kvásek

  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 × lžíce cukru krupice
  • 50 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku)

Těsto

  • 100 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 3 × vejce „M“ (pouze žloutky)
  • sůl
  • 1 × lžička citronové kůry
  • 150 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku)

Ostatní

  • vejce „M“ na potření
  • mandlové plátky na posypání
  • cukr moučka na posypání

POSTUP

Do misky nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme teplým mlékem, rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy vložíme polohrubou a hladkou mouku, cukr, připravený kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a trochu soli. Přidáme čerstvě nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného ovoce, kterou jsme pro lepší aroma ještě pokrájeli nožem, zahřáté mléko a suroviny delší dobu zpracováváme v hladké těsto. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až dvojnásobí svůj objem (asi 2 hodiny, dle teploty).

Pracovní plochu pomoučníme polohrubou moukou, nakynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části a vypracujeme krouživými pohyby dva bochánky velké asi 10 centimetrů. Mazance přendáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut.

Po nakynutí potřeme mazance rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a nařízneme na špičce malý kříž.

Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C na horní i spodní pečení, pečeme 5 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C na 10 minut a nakonec dopékáme na 155 °C asi 10 minut. Kontrolujeme špejlí, každá trouba totiž může péct trochu jinak. Když se na špejli nelepí žádné těsto, mazanec je hotový.

Před servírováním mazanec posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Pokud vlastníte pečicí troubu s programem kynutí, nechte v první fázi těsto kynout asi dvě hodiny s tímto programem a v druhé fázi program vypněte a bochánky nechte kynout pouze ve vlažné troubě po dobu asi 30 minut.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.