Velikonoce v zahraničí: tradiční moučníky

Velikonoce v zahraničí: tradiční moučníky

Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního období. Ve všech vybraných národních specialitách dominuje nadýchané kynuté těsto. A ve vzhledu dezertů hraje ústřední roli křesťanská symbolika spojená s vítáním jara.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI


Italská velikonoční holubice

Během Velikonoc nesmí na žádném jídelním stole na Apeninském poloostrově chybět Colomba di Pasqua neboli velikonoční holubice. Moučník z kynutého těsta se peče ve speciální papírové formě, která podpoří stabilitu těsta a zajistí pochutině její typický tvar. Základ těsta je podobný českému mazanci, rozdíl tkví ve výrazně delší době jeho kynutí.

Tradičně se Colomba di Pasqua připravuje ze dvou těst, která se zadělávají jen s malým množstvím droždí a nechávají kynout do druhého dne. To dezertu dodává charakteristickou chuť a opravdu kyprou strukturu. Těsto z mouky, vajec, másla, cukru, vody a kvásku se před pečením zdobí glazurou, mandlemi a perlovým cukrem. Od panettone, svého protějšku servírovaného na Vánoce, se liší tvarem a přidaným sušeným ovocem – zpravidla obsahuje kandovanou pomerančovou kůru místo rozinek.

TIP: V čem spočívá tajemství italských dezertů, jako je vyhlášené tiramisu nebo panna cotta, se dočtete na blogu Kuchyně Lidlu.

Z důvodu časově náročné domácí přípravy si v dnešní době většina italských rodin připravuje zrychlenou verzi, nebo kupuje již hotový moučník. Colomba di Pasqua je výborná sama o sobě, případně se podává s čerstvým ovocem, se šlehačkou či zalitá čokoládou. Italové si plátek tohoto nadýchaného sladkého pečiva dopřávají především k ranní či odpolední kávě.


Španělský kynutý věnec

Na Pyrenejském poloostrově, především v oblastech Katalánska, Valencie a Murcie, jež patří mezi oblíbené turistické lokality, se během Pašijového týdne připravuje moučník nazvaný Mona de Pascua. Sladký věnec z kynutého těsta, dle zvyku ozdobený celými vejci vtlačenými do těsta, je považován za symbolické ukončení postní doby a zároveň posla jara.

TIP: Znáte po celém světě oblíbené churros? Recept na přípravu tohoto podlouhlého sladkého pečiva podobného koblihám a spoustu informací o typických pokrmech ze španělské kuchyně najdete na blogu Kuchyně Lidlu.

Dnes se můžete v domácnostech i pekárnách setkat se sladkým pečivem Mona de Pascua v nejrůznějších podobách. Původní vzhled ale byl vždy kulatý ve tvaru věnce. Nadýchané kynuté těsto obsahuje pšeničnou a také mandlovou mouku, vejce, máslo, cukr a droždí. Místo vajec uvařených natvrdo jsou modernější verze dekorované čokoládou, sladkostmi a jinými barevnými ozdobami. Uvnitř může být i marmeláda nebo krém.

Velikonoce představují pro Španěly nejdůležitější svátky v roce, proto jsou doprovázeny velkolepými procesími a hodováním. Zvykem je, že děti dostávají kynutý věnec od svých kmotrů.


Britské velikonoční buchty

Stejně jako patří k českým Velikonocům beránek nebo jidáše, k těm britským náleží takzvané Hot Cross Buns. Tyto kynuté bochánky se chutí podobají tuzemskému mazanci a tvarem buchtám. Navíc mají uvnitř rozinky a navrchu světlý kříž, který symbolizuje ukřižování Ježíše Krista. Ve Velké Británii se pečou na Velký pátek.

TIP: Víte, jak vznikl charakteristický britský zvyk odpoledního čaje? Odpověď hledejte na blogu Kuchyně Lidlu.

Hot Cross Buns se připravují z kynutého těsta, které obsahuje hladkou mouku, mléko, máslo, cukr, vejce, kvásek a směs koření. Ta obvykle zahrnuje skořici, vanilku, kůru z citronu, kardamom či anýz a má v receptu velmi důležitou úlohu, protože dodá bochánkům krásnou vůni. Navíc má rovněž symbolický význam, který odkazuje k přísadám použitým při balzamování Krista. Kříž navrchu snadno vytvoříte z mouky a vody.

TIP: Pokud byste si rádi připravili anglickou sladkou specialitu scones, Roman Paulus se s vámi podělí v Kulinářské akademii Lidlu o jednoduchý recept.

Dovnitř do těsta se tradičně přidávají rozinky. Napříč Spojeným královstvím jsou v současné době ale oblíbené i moderní příchutě, mezi které se řadí slaný karamel či pomeranč s brusinkami. Zajímavou alternativou jsou čokoládové Hot Cross Buns, které vzniknou přidáním kakaa a nasekané čokolády. Jak samotný název napovídá, bochánky jsou nejchutnější ještě teplé. Mohou být servírovány samotné, nebo třeba s máslem a marmeládou.

Vyzkoušeli jste již nějaké moučníky, které jsou na Velikonoce připravovány v zahraničí? Podělte se s námi v komentářích, jak vám a vašim blízkým chutnaly!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU