První, kdo na přelomu 16. a 17. století přivezl čaj do Velké Británie, byl obchodník Thomas Garraway, ovšem za svou oblibu vděčí čaj portugalské manželce Karla II. Stuarta – Kateřině z Braganzy, jejíž výbava podle dobových záznamů obsahovala rovněž skříň plnou černého čaje.
Na počátku byla cena čaje příliš vysoká, takže si ho mohli dovolit jen lidé z nejvyšších kruhů. Idea čaje o páté a malé svačinky vyplývala ze skutečnosti, že se v té době v Anglii servírovaly pouze dva pokrmy – snídaně a pozdní večeře. Proto také šlechtična Anna Carrová, manželka Williama Russella, 5. hraběte z Bedfordu, která pociťovala již podvečer hlad, požádala službu, aby ji v tajnosti pravidelně nosili šálek čaje a něco malého k zakousnutí. Po určité době vyšlo tajemství hraběnky z Bedfordu najevo. Původně si myslela, že ji za svou troufalost stihne trest, ale její odpolední pojídání bylo přijato s velkým nadšením. V krátkém časem se stalo velmi oblíbenou kratochvílí vyšších sfér a probíhalo veřejně v šlechtických salónech. Kromě čajových konvic se na stolech objevovaly malé chlebíčky nebo sendviče, sladké houstičky a ovoce. Pátá odpolední hodina se tak stala časem odpočinku, společenských hovorů, ale rovněž filozofických debat.
V současnosti Angličané zvyk pití čaje o páté stále dodržují, ale spíše než setkání u stolu doma v obýváku dávají přednost kavárnám a čajovnám. Věděli jste, že průměrný Angličan vypije ročně až 2 kg čaje, což je asi 6-8 šálků denně? Angličané milují čaj s mlékem. Etiketa přikazuje, aby byl čaj vléván do šálku s mlékem a ne obráceně. Teprve poté se přidává cukr. Toto pořadí nelze měnit, protože jen díky tomu získává čaj tu pravou, neodolatelnou chuť a aroma. Až tedy budete v Anglii a půjdete na čajový dýchánek do hotelové restaurace, pamatujte na správné pořadí, abyste se nedopustili faux pas.
A jaké čaje mají Angličané nejraději? Záleží na čase - ráno k snídani nejčastěji pijí černý čaj, o páté různé druhy Earl Grey a večer čaj zelený. I přesto tento druh čaje patří v Anglii k nejméně oblíbeným. K servírování je potřeba mít pravou porcelánovou čajovou sadu s konvičkou, šálky a podšálky, cukřenkou a nádobkou na mléko.
A co tedy k čaji o páté servírovat? Grilované topinky se sýrem a bylinkami patří k nejsnadnějším a zároveň k nejchutnějším lahůdkám. K čaji o páté jsou jako stvořené, protože aroma sýru zvýrazňuje chuť čaje. Můžete tak kombinovat různé druhy sýrů s různými druhy čaje, nebojte se experimentovat.
Stylovým pohoštěním budou slané tyčinky se sýrem cheddar, který je typickou ostrovní specialitou. Doplňte tyto tyčinky různými salsami a bude to přímo dokonalé.
Během odpoledního čaje se na stole musí objevit i něco sladkého, ať už jsou to zákusky, koláče či jiné sladké pečivo. Jeden z nejoblíbenějších anglických koláčů je apple pie. K odpolednímu čaji se nejlépe hodí jeho zmenšená verze v podobě košíčků plněných jablky a ochucenými skořicí. Pokud si chcete užít tu pravou anglickou atmosféru, podávejte k nim čaj s mlékem.
Velmi stylové budou i čajové sušenky. Jedná se o křehké pečivo podobné našemu cukroví, do těsta se však přidává i čaj. Ačkoli to zní možná trochu zvláštně, sami se můžete přesvědčit o tom, že u jednoho kousku nikdy nezůstanete.
Tradice společného pití čaje není určena výlučně Angličanům, i vy tento zvyk můžete začít dodržovat. Stačí, když připravíte malé občerstvení, na talířkách rozložíte čerstvé ovoce a plátky citronu a uvaříte velkou konvici čaje. Pozvěte ke stolu celou rodinu a užijte si svůj čajový dýchánek. Je to skvělá příležitost, jak být spolu, možnost pohovořit s nejbližšími a kdo ví, třeba se dovíte i něco, o čem jste nevěděli.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…