Churros, aneb španělská snídaně
Doba čtení 4 minut

Churros, aneb španělská snídaně

Pokud jste si doteď spojovali španělskou kuchyni jen s rybami a mořskými plody, je nejvyšší čas to změnit. Pochoutka z odpalovaného těsta, která je na povrchu křupavá a uvnitř nadýchaná, se jmenuje churros a ve španělsku je velmi oblíbená. Je ideálním adeptem na neodolatelnou víkendovou snídani pro celou rodinu. Proč vlastně churros španělé tak milují?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Španělská snídaně

Churros je pochoutka, kterou španělé jedí hlavně k snídani. Nejčastěji se podává s horkou čokoládou nebo s hustou čokoládovou omáčkou ochucenou kapkou alkoholu. Churros bez problémů můžete koupit v cukrárnách, ale existují i podniky, které se specializují pouze na tento pokrm – jmenují se „churreria”. Churros snadno koupíte i v pouličních stáncích, na nádražích a na letištích – jsou prostě všude a na dosah ruky!

Odkud churros pochází?

Pochází ze španělska, ale stejně oblíbený je i v latinské americe, Turecku, Spojených státech amerických, Portugalsku a Francii. Historie churros je jako u většiny pokrmů nejasná a existuje hned několik teorií, jak se do Evropy tato pochoutka dostala. Jedna teorie sahá až do 18. století, kdy bohaté měšťanstvo z Madridu hledalo způsob, jak si obzvláštnit rituál pití horké čokolády. Začali k tomu přikusovat churros. Tento zvyk se ujal v celé zemi a později i v dalších částech světa. Ne všichni však vědí, že churros je určitým způsobem i svátečním jídlem. Ve španělsku se totiž tato pochoutka servíruje 1. ledna na přivítání nového roku a jí se celý týden.
Další teorie vypráví o portugalských námořnících, kteří těsto na smaženou pochoutku přivezli spolu s dalšími kulinářskými technikami z Číny, jako základ pro pokrm jou-tchiao. Později si však churros oblíbili zejména pastevci a to hlavně díky nenáročnosti a rychlé přípravě na otevřeném ohni.

Jak se churros vyrábí?

Připravuje se z odpalovaného těsta, jež se vytlačuje z cukrářského sáčku přímo do rozehřátého oleje. Aby mělo své charakteristické vroubkování, na saček se nasazuje speciální koncovka „churrera”, která zajistí specifický tvar dezertu. Churerra je rovněž název pro zvláštní druh strojku k vytlačování těsta na churros. Po usmažení, když už je churros křupavé, je třeba ho vytáhnout pomocí cedníkové lžíce a nechat okapat. Pak už si jen vybrat své oblíbené přílohy a je hotovo!

Jak churros servírovat?

Podává se na dva způsoby: sypané krupicovým, moučkovým či skořicovým cukrem nebo spolu s čokoládovou omáčkou. Tento způsob je rozhodně nejchutnější. Španělé přesto celou dobu vymýšlí nové a nové způosby podávání, například s náplní nebo polité čokoládovou polevou. Churros můžete jíst třeba i s oblíbeným „dulce de leche”, jemnou karamelovou omáčkou připravovanou z vařeného kondenzovaného mléka. V Uruguayi se tato pochoutka podává úplně jiným způsobem – naslano z rozpuštěným sýrem.

Recept na originální churros

Chcete poznat ten nejlepší recept na španělské churros a připravit si je u sebe doma? Podívejte se na naše stránky kuchyně lidlu, kde na vás čekají originální španělské churros. Jejich základem je odpalované těsto, které snadno připravíte. Poté už je zbývá jen usmažit. Celý recept je snadný a rychlý, díky čemuž ho všichni zvládnou.

Už nemusíte jezdit do Španělska, abyste churros ochutnali. Tuto sladkou pochoutku můžete snadno a rychle sami připravit. Nejste si jisti, jestli je to dobrý nápad na sladkou snídani pro celou rodinu? Není nic snazšího! Vyzkoušejte je a přesvědčte se sami. Máte svůj vlastní oblíbený způsob, s jakou přílohou churros servírovat? Napište nám a podělte se  se svými nápady!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.