Netradiční džemy a marmelády, které překvapí

Netradiční džemy a marmelády, které překvapí

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jahodová, rybízová a meruňková jsou klasiky. Ale umíte si představit i džemy a marmelády z jiného, méně tradičního ovoce? Na blogu Kuchyně Lidlu jsme se podívali na ty nejzajímavější! Už jste zavařili všechny letní plody a docházejí vám nápady? Nezoufejte, přinášíme vám tipy, jak ozvláštnit jahodové a rybízové klasiky, případně zavařit ovoce, na které jste možná ani nepomysleli!

Ovocné experimenty

Před přípravou si připomeňme zásady správného zavařování: používejte jen ovoce, které není nahnilé nebo pomačkané. Jakákoliv plíseň by mohla v marmeládě zůstat a pokazila by celou várku. Na zavařování nemusíte používat jen želírovací cukr, který obsahuje pektin, ale i klasický bílý nebo třtinový cukr (pektin už je obsažený i v ovoci). Při konzervaci marmelády pak nezapomeňte na trochu citronové šťávy.

Kromě klasického ovoce můžete vyzkoušet méně tradiční citrusové marmelády oblíbené hlavně ve Středomoří. Výborně se kombinují třeba s nastrouhaným zázvorem, jak uvidíte v receptu na pomerančovou marmeládu. Lokální ovoce můžete zvýraznit kapkou alkoholu, zkuste třeba meruňkový džem s bílým rumem. S broskvemi ladí rozinky namočené v rumu se skořicí.

TIP: Označení „marmeláda“ se správně používá jen u zavařenin, kde alespoň jednu pětinu obsahu tvoří cistrusové plody. Všemu ostatnímu se říká „džem“. Tato terminologie je ale závazná jen pro velkovýrobce a obchody. Vy si klidně můžete zavařit „meruňkovou marmeládu“, když budete chtít.

 

Originální doplňky

Kromě rozinek můžete do marmelád přidat i další chuťovky. S jahodami nebo malinami skvěle chutná máta. Do meruňkové přidejte mleté mandle, do třešňové vanilku, do višňové tymián a do hruškové třeba levanduli. Pokud chcete připravit opravdu kořeněnou variantu, připravte si směs skořice, koriandru a trochu chilli papriček. Na nadcházející zimní období se bude hodit i hruškový džem s rakytníkem a kardamomem. Dopřejte si k snídani dávku vitaminů třeba na palačinkách!  

Zeleninová marmeláda? I to je možné!

Pokud máte přebytek rebarbory z léta, udělejte si rebarborový džem a uchovejte si tuhle zdravou zeleninu i na zimu. Ve video receptu zjistíte i to, jak vyvařit sklenice, jestli rebarboru loupat a co její chuť pozvedne k dokonalosti. S příchodem dýňové sezony zužitkujete i dýni, třeba do hustého džemu s jablky nebo hruškami.

Věřili byste, že do marmelády může patřit i cibule? Cibulovo-jablečná marmeláda vás překvapí svou vůní a chutí a dokonce i zahřeje. Hodí se k sýrům, výborně chutná s játrovou paštikou, které dodá sladkou chuť. A když už jsme u doplňků ke slané kuchyni, pak určitě nezapomeňte na šípkovou zavařeninu, kterou využijete na přípravu lahodných omáček, například kančího masa se šípkovou omáčkou. Nebo ji můžete rovnou servírovat jako přílohu ke zvěřinové paštice.

A jaký je váš tajný tip na netradiční džem nebo marmeládu? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU