Meruňkový džem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

5 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Možná se vám na zahradě urodilo příliš mnoho meruněk, možná vám někdo daroval plnou bedýnku a možná jste si jich jen koupili pár kilo v obchodě. Jedna z nejlepších věcí, jak s nimi naložit, je vyrobit meruňkový džem. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak takovou meruňkovou marmeládu, jak někteří říkají, připravit, a prozradí vám i několik triků, jak na to, aby meruňky nebyly v džemu úplně rozvařené, ale aby v něm bylo i několik šťavnatých kousků. Nakonec zjistíte i to, jak sklenice s džemem sterilizovat a příjemně duchutit pomocí bílého rumu nebo jiného dobrého alkoholu a hořící špejle.

Tagy

Zavařování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 600 g čerstvých meruněk
  • 300 g krupicového cukru
  • bílý rum

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 226 kJ / 1 488 kcal

Bílkoviny

8,40 g

Tuky

2,40 g

Vláknina

12,00 g

Sůl

0,01 g

Sacharidy

366,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny nebo osminy, pocukrujeme je a necháme 3-4 hodiny macerovat. Ovoce pustí šťávu, kterou vycedíme a samotnou svaříme v sirup asi na polovinu původního objemu. Následně přidáme 2/3 meruněk, rozvaříme a ke konci přidáme zbytek ovoce pokrájený na menší kousky.

02.Hotový džem nandáme do důkladně vymytých spařených sklenic, zalijeme trochou tvrdého alkoholu a zapálíme. Necháme chvíli hořet a dokud ještě plápolá oheň, sklenici zavřeme.

Pozor, nespalte se! Plamen skoro není vidět.

03.Skladujeme ve spíži, kde vydrží až do další sezóny. Po otevření přendáme do lednice.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo