Kuchyně
Česká
Doba přípravy
5 hod.
Obtížnost
Začátečník
Možná se vám na zahradě urodilo příliš mnoho meruněk, možná vám někdo daroval plnou bedýnku a možná jste si jich jen koupili pár kilo v obchodě. Jedna z nejlepších věcí, jak s nimi naložit, je vyrobit meruňkový džem. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak takovou meruňkovou marmeládu, jak někteří říkají, připravit, a prozradí vám i několik triků, jak na to, aby meruňky nebyly v džemu úplně rozvařené, ale aby v něm bylo i několik šťavnatých kousků. Nakonec zjistíte i to, jak sklenice s džemem sterilizovat a příjemně duchutit pomocí bílého rumu nebo jiného dobrého alkoholu a hořící špejle.
Energie
6 226 kJ / 1 488 kcal
Bílkoviny
8,40 g
Tuky
2,40 g
Vláknina
12,00 g
Sůl
0,01 g
Sacharidy
366,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny nebo osminy, pocukrujeme je a necháme 3-4 hodiny macerovat. Ovoce pustí šťávu, kterou vycedíme a samotnou svaříme v sirup asi na polovinu původního objemu. Následně přidáme 2/3 meruněk, rozvaříme a ke konci přidáme zbytek ovoce pokrájený na menší kousky.
02.Hotový džem nandáme do důkladně vymytých spařených sklenic, zalijeme trochou tvrdého alkoholu a zapálíme. Necháme chvíli hořet a dokud ještě plápolá oheň, sklenici zavřeme.
Pozor, nespalte se! Plamen skoro není vidět.
03.Skladujeme ve spíži, kde vydrží až do další sezóny. Po otevření přendáme do lednice.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT