Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.
Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.
Rybíz rozzáří nejen snídani nebo koktejly, ale kupodivu i slané recepty. Je výborným zdrojem vitaminů – hlavně C, A a B. Dodá i železo nebo draslík. Kromě kuchyně se proto využívá i v lidovém léčitelství – třeba jako součást čajů. Nejlepší je úplně čerstvý, užijte si ho proto právě teď, v první polovině léta, kdy vrcholí jeho sezóna.
TIP: Pokud máte vlastní rybíz, sklízejte ho, až bude mít zralou červenou, bílou nebo černou barvu. Říká se, že by se měl česat nejlépe ráno, kdy je ještě chladno. Trhejte i se stopkou, lépe se tak uchovává a déle vydrží.
Pozor ale na manipulaci, rybíz se snadno mačká, proto s ním zacházejte opatrně. Jezte nebo zpracujte nejlépe hned. V lednici vydrží asi dva týdny, pokud ho chcete uchovat déle, zamrazte, maximálně na jeden rok.
TIP: Pokud je na vás rybíz příliš kyselý, prosypte ho krystalovým cukrem, a pak teprve dejte zmrazit, cukr se v něm hezky rozpustí. Před přidáním do koláčů znovu nerozmrazujte, ale přidejte rovnou zmrzlý.
Kyselý rybíz skvěle vyvažuje chuť sladkých moučníků. Letní pohoštění provoní nadýchaná bublanina, výborně chutná i rybízový koláč nebo crumble s drobenkou. Drobenka se bude v létě hodit i na rychlé recepty s dalším ovocem, připomeňte si, jak na ni v našem receptu. Roman Paulus vám zase poradí, jak na zdravou ovocnou přesnídávku bez cukru, kterou ocení i ti nejmenší. Vyhrát si můžete s různými druhy ovoce. Rybíz využijete také za syrova jako doplněk nebo dekoraci na snídani – do jogurtu nebo do ovesné kaše – nebo do zmrzlinových pohárů.
Rybíz se lehce mixuje, pár kuliček proto můžete přihodit i do smoothie a milkshaků. Pokud si chcete udělat zásoby na podzim, připravte už teď rybízový sirup nebo marmeládu. Odvážlivci se můžou pustit i do rybízového vína (pozor, na něj budete potřebovat až tři litry bobulí a nejméně tři měsíce času na kvašení) nebo do likéru z černého rybízu, ve Francii známého jako crème de cassis.
Rybíz se hodí i jako doplněk ke slaným chodům, kde může lehce nahradit brusinky nebo šípkovou zavařeninu. Nebojte se ho proto servírovat ke zvěřině nebo s řepou ke kachní játrům nebo játrové paštice. V létě na něj nezapomeňte ani při grilovačce, sladkokyselá chuť se líbí grilovanému hermelínu i sýru halloumi. Pár kuliček navíc nezkazí ani žádný zeleninový nebo ovocný salát.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.