Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.
Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.
Rybíz rozzáří nejen snídani nebo koktejly, ale kupodivu i slané recepty. Je výborným zdrojem vitaminů – hlavně C, A a B. Dodá i železo nebo draslík. Kromě kuchyně se proto využívá i v lidovém léčitelství – třeba jako součást čajů. Nejlepší je úplně čerstvý, užijte si ho proto právě teď, v první polovině léta, kdy vrcholí jeho sezóna.
TIP: Pokud máte vlastní rybíz, sklízejte ho, až bude mít zralou červenou, bílou nebo černou barvu. Říká se, že by se měl česat nejlépe ráno, kdy je ještě chladno. Trhejte i se stopkou, lépe se tak uchovává a déle vydrží.
Pozor ale na manipulaci, rybíz se snadno mačká, proto s ním zacházejte opatrně. Jezte nebo zpracujte nejlépe hned. V lednici vydrží asi dva týdny, pokud ho chcete uchovat déle, zamrazte, maximálně na jeden rok.
TIP: Pokud je na vás rybíz příliš kyselý, prosypte ho krystalovým cukrem, a pak teprve dejte zmrazit, cukr se v něm hezky rozpustí. Před přidáním do koláčů znovu nerozmrazujte, ale přidejte rovnou zmrzlý.
Kyselý rybíz skvěle vyvažuje chuť sladkých moučníků. Letní pohoštění provoní nadýchaná bublanina, výborně chutná i rybízový koláč nebo crumble s drobenkou. Drobenka se bude v létě hodit i na rychlé recepty s dalším ovocem, připomeňte si, jak na ni v našem receptu. Roman Paulus vám zase poradí, jak na zdravou ovocnou přesnídávku bez cukru, kterou ocení i ti nejmenší. Vyhrát si můžete s různými druhy ovoce. Rybíz využijete také za syrova jako doplněk nebo dekoraci na snídani – do jogurtu nebo do ovesné kaše – nebo do zmrzlinových pohárů.
Rybíz se lehce mixuje, pár kuliček proto můžete přihodit i do smoothie a milkshaků. Pokud si chcete udělat zásoby na podzim, připravte už teď rybízový sirup nebo marmeládu. Odvážlivci se můžou pustit i do rybízového vína (pozor, na něj budete potřebovat až tři litry bobulí a nejméně tři měsíce času na kvašení) nebo do likéru z černého rybízu, ve Francii známého jako crème de cassis.
Rybíz se hodí i jako doplněk ke slaným chodům, kde může lehce nahradit brusinky nebo šípkovou zavařeninu. Nebojte se ho proto servírovat ke zvěřině nebo s řepou ke kachní játrům nebo játrové paštice. V létě na něj nezapomeňte ani při grilovačce, sladkokyselá chuť se líbí grilovanému hermelínu i sýru halloumi. Pár kuliček navíc nezkazí ani žádný zeleninový nebo ovocný salát.
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.