Znáte ten pocit vítězství, když najdete výstavní hříbek nebo rodinku křemenáčů? Určitě ano, stejně jako pocit zklamání, když se vracíte domů s prázdným košíkem a jednou babkou krčící se na dně. My Češi jsme národ vášnivých houbařů a mnoho z nás rádo na houby vyrazí, i když vlastně ani neví, co si s nimi v kuchyni počít. Pak houby sušíme, rozdáváme po příbuzných a sousedech, nebo umícháme smaženici, protože nás nic lepšího nenapadá. A proto jsme tu my! Přinášíme vám množství receptů z hub z lesa, ale i z těch koupených v obchodě. Nechte se inspirovat, houby letos rostou ve velkém ?.
Babky, jak říkáme hřibům žlutomasým, jsou asi nejsbíranější houbou. Obvykle nemáme moc radost, když máme plný košík babek a žádné hříbky. To je ale škoda, protože i z těchto nepříliš oblíbených a některými dokonce opovrhovaných lesních plodů lze vykouzlit skutečné delikatesy. Jak nejlépe zpracovat babky? Využijte je na houbovou nádivku, kterou můžete vylepšit oblíbené pečené kuře a nebo je obalte a připravte si lahodné smažené houby.
Meta většiny houbařů – plný košík hříbků, to už je něco, čím se pochlubíte na Facebooku. Přidejte k příspěvku ještě recept z hřibů a lajky se jen pohrnou. Taková výrazná hříbková omáčka se dokonale hodí k hovězímu masu nebo zvěřině, ale pochutnáte si na ní i s poctivými domácími bramborovými noky. Zkuste připravit také neobvyklý předkrm nebo chuťovku na párty v podobě hříbkového carpaccia, kterým ohromíte každého hosta.
Když se nám v lese podaří najít lišky, je to malý svátek. Už cestou domů můžete přemýšlet, který z jednoduchých liškových receptů uvaříte - klasickou českou kulajdu, lahodné a zdravé liškové kroupeto a nebo si dáte trochu víc práce a připravíte hovězí ragů s liškami pro celou rodinu. Ještě vám nějaké zbyly? Tak to je čas na tu pravou liškovou omáčku, která se hodí jak k těstovinám či nokům pro vegetariány, tak ke kuřecímu nebo rybě pro vyznavače dietního masa.
Bedly a řízek, to je pouto, které zkrátka nejde ignorovat. Když máme bedlu, uděláme řízek – přes to nejede vlak. Zkuste ji alespoň obalit trochu netradičně a připravte si obalovací těstíčko třeba z vína a dejte houbovému řízku nový rozměr. Zklamaní rozhodně nebudete!
Narazili jste někdy na smrže? Taková nehezká podivná houba, kterou většina houbařů raději překročí. Nedělejte tu samou chybu, smrže totiž patří k nejchutnějším houbám a v dobré restauraci si za ně pořádně připlatíte. Navíc rostou velmi brzy, a můžete je tedy sbírat mnohem dříve, než obvyklé druhy. Pokud si přece jenom ze začátku nejste jistí vzhledem této vrásčité krásky, v kuchyni začněte smržovou omáčku. Pochutnáte si na ní v kombinaci s konfitovaným králíkem a novými bramborami. Zkuste je a příště už je v lese rozhodně nenecháte.
I když zrovna nerostou, v obchodech určitě najdeme alespoň hlívu. Existuje nepřeberné množství receptů z hlívy, kam se vysloveně hodí. Uvařte například výživnou fazolovou polévku, kreativní špíz s kuřecím masem a houbami, dušenou roštěnou na houbách pro celou rodinu, ale třeba i rump steak s vinnou omáčkou nebo v kombinaci s šiitake i grilovanou pražmu se sladkými nektarinkami a houbami. Tato lahůdka je tak univerzální, že si svůj oblíbený recept s hlívou dokáže najít úplně každý.
Kdyby náhodou nebyla ani hlíva, na žampiony se můžete spolehnout. I v cizích státech, kde houbaření není běžné, žampiony obvykle najdete v obchodě jako jediné zástupce houbové říše. I díky své neutrální chuti a snadné dostupnosti (jako jedna z mála hub se dají snadno pěstovat) se používají takřka všude. Houbová domácí pizza, grilované žampiony na zahradní párty, upečené žampiony plněné gorgonzolou nebo jako příloha k vepřové pečeni či omáčka k pečeným kuřecím čtvrtkám. To jsou recepty, v nichž vás žampiony rozhodně neomrzí.
Láká vás exotika? Asijské jídlo dneska frčí a i vy můžete zazářit přípravou skutečné lahůdky v asijském stylu. Naservírujte rodině králíka s cuketou a kokosovým mlékem, dochuceného houbami šiitake, zázvorem a pálivou papričkou.
No a pokud jste jako my všichni ostatní, nejspíš si přinesete z lesa různorodou směs hub, kterou byste rádi použili v jednom jídle. I pro vás máme pár chutných receptů. Klasický houbový guláš potěší při každém táboření i u rodinného stolu a pro věčné dietáře máme lahodný houbový salát, po kterém zaručeně nepřiberete.
A jaké je vaše oblíbené houbové jídlo? Zkoušíte nové recepty, nebo se raději držíte ověřené klasiky? Podělte se s námi v komentáři ?.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.