No a jaké druhy ryb u nás seženete?
Kapr je králem českých ryb, především díky svému stálému místu na vánoční tabuli. Stejně, nebo možná populárnější je v asijské kuchyni. Má hodně kostí a je poměrně chuťově výrazný, což některým lidem vadí, takže ho o Vánocích nahrazují vepřovým nebo kuřecím řízkem či jinými druhy ryb. Na druhou stranu je kapří maso lehce stravitelné, a proto ho doporučujeme všem dietářům. Kapr se hodí na všelijakou úpravu, záleží jen na vás, jestli připravíte pečeného, smaženého nebo v papilotě.
Pstruh má velmi jemné maso a také vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, které působí pozitivně na srdce a cévy. Připravujete-li pstruha, není potřeba výrazného koření, sáhněte spíše po čerstvých bylinkách – tymiánu nebo petrželce. Pstruha můžete připravovat jak v celku, tak filátka, která se díky své jemnosti hodí i pro přípravu v páře.
Candát je skvělou volbou pro ty, kterým vadí všudypřítomné kosti v jiných rybách. Candát má kostí opravdu pomálu, navíc je velmi chutný. Nebojíme se říct, že je to nejchutnější sladkovodní ryba, souhlasíte s námi? Candát má vysoký obsah bílkovin, málo tuků a velmi příznivé složení mastných kyselin, proto se hodí i do jídelníčku osob s různými šetřícími dietami. Podobně jako při přípravě pstruha, ani candát nepotřebuje žádné výraznější koření, stačí jedna bylinka, stroužek česneku na provonění a trochu másla. Ať už ho připravujete v pánvi nebo na grilu, nikdy ho nezbavujte kůže. Právě kůže dokáže hodně zamezit případnému vysušení při přípravě. Více o přípravě se dozvíte zde.
Losos je u nás aktuálně asi nejoblíbenější ryba. Má pevné maso a málo kostí. I při přípravě lososa si vystačíte s bylinkami a citronem, můžete se však pustit i do odvážnějších kombinací, nechte se inspirovat asijskými recepty s lososem, kde najdete i pekelně ostré ingredience. Při přípravě dbejte na to, abyste lososa úplně nepropekli a zůstal šťavnatý.
Mořského vlka můžete najít také pod názvem mořčák chutný. Má bílé, velmi jemné a aromatické maso, obsahuje jen malé množství kostí. Perfektně se také hodí na přípravu v solné krustě, v mase tak zůstane všechna šťáva. Jako příloha se hodí lehký salát nebo bramborové pyré. Vyberte si z našich receptů zde.
Pražma se skvěle hodí na gril, až budete pořádat letní grilovačku, sáhněte právě po pražmě. Má šťavnaté a chutné bílé maso s nízkým obsahem tuků a stačí podávat ji jen s jednoduchým salátem.
Sumeček africký má tučnější maso než předcházející druhy, díky tomu je ale lahodné a šťavnaté. Maso sumečka snese delší úpravu, proto ho můžete dusit, usmažit v těstíčku nebo zapéct s rajčatovo-bylinkovou krustou. Také sumeček obsahuje minimum kostí.
Tuňák, hlavně steak z tuňáka je opravdová delikatesa. Maso má méně výraznou rybí chuť, takže pokud vám při konzumace vadí zápach rybiny, vyzkoušejte tuňáka. Obsahuje hodně bílkovin a jako všechny ryby zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Ryby obsahují například selen, který působí proti nádorovému bujení, nebo vitamin D, který zajišťuje pevnost kostí, a spoustu dalších zdraví prospěšných látek, proto udělejte něco pro své zdraví a zítra si dejte k obědu rybu.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…