Pivo v kuchyni: jak s ním vařit?
Doba čtení 5 minut

Pivo v kuchyni: jak s ním vařit?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zlatavý mok či tekutý chléb – pivo je s trochou nadsázky náš národní nápoj a chlouba, ale v nadměrné míře i zhouba. Jak si užít jedinečnou chuť piva, ale bez povolování opasků? Zapojte ho při vaření! Alkohol se při vaření z větší části vypaří, ale oblíbenou specifickou chuť po sobě zanechá.

Pivo se vařilo už ve starověku, nemá proto smysl ho zdlouhavě představovat. Jedná se o slabě alkoholický nápoj z ječného sladu, chmele a vody. O jeho kvašení se starají pivovarské kvasinky. Dělí se podle barvy na světlé, polotmavé, tmavé a řezané; podle síly na výčepní, ležáky a speciální a podle kvašení na svrchně, spodně či spontánně kvašené.

Pivo a maso

Světlá, pšeničná piva se hodí k bílému masu, drůbeži a mořským plodům. Těžší či tmavší piva zase k vepřovému, hovězímu a zvěřině. Ovocná či tmavá piva s nádechem karamelu se vyjímají v dezertech. Samozřejmě stejně jako víno, i pivo má různorodou chuť a aroma, proto párujte s vědomím toho, co připravujete.

Nejčastěji se pivo používá k podlití pečení z vepřového a hovězího masa. Použijte ho jednoduše místo vody či vývaru, dá vyniknout chuti masa i zeleniny. Navinulost a hořkosladká chuť se hodí zejména k vepřovému masu. Ideální je pivem podlévat různé pečeně či v něm maso dusit, jako guláš nebo ragú.

Nebojte se podlít dvanáctkou i výpečky. Nebo upečte ve světlém pivu krkovici, bude výborná trhaná na chlebu či topince s okurkou. Pivo podpoří a dá vyniknout i pečenému kolenu. A vyzkoušejte ho i při přípravě mletého masa – pivo spolu s papričkami vykouzlí skvělou náplň do enchiladas.

Co se týče hovězího masa, ačkoli se k němu častěji páruje červené víno, hovězí kližce prospěje i dlouhé dušení v tmavém pivě. Nebo zkuste hovězí přední na pivě. Ladí i s drůbeží, zejména kuřátkem. Pečte ho vcelku se zeleninou a podlité černým ležákem.

Ptáte se, co jiného s pivem než jím jen podlévat? Smažit! Přilijte ho trochu do těstíčka, jemně perlivé pivo udělá ze smažených dobrot nadýchanou i křehkou dobrotu zároveň. Obalit můžete jak řízek či kapra, tak i cibulové kroužky. Inspirujte se těmito recepty na vepřové řízky v pivním těstíčku s batátovou kaší a kapra v pivním těstíčku s celerovým salátem.

Pivo hravě zapojíte i při grilování a barbecue. Například krkovici můžete v pivu marinovat. Maso podobně jako s vínem krásně zkřehne a při pečení navíc jemně zkaramelizuje. Američané se nebojí na poloplnou plechovku piva posadit celé kuře a grilovat ho tak. Je to komická představa, ale maso je pak opravdu šťavnaté.

TIP: Vyzkoušejte pivní barbecue marinádu. Smíchejte trochu piva se silnou hořčicí, ideálně dijonskou, do požadované hustoty a potírejte jím flákoty vepřového masa.

S pivem zkrátka uvaříte kompletní menu, a to včetně polévky. Pivní polévka se slaninou sice potěší hlavně pány, ale v kuchařce ji měla i Magdalena Rettigová, což je záruka kvality.

Nasladko

Pivní kultury pomáhají těstu reagovat, výsledek je pak vláčný i nadýchaný zároveň. Alkohol zastavuje tvorbu lepku, proto je pečivo křehké. Tmavé pivo se dobře doplňuje s čokoládou. Irský Guinness® je tím, co dělá z čokoládového dortu slavný Guinness® dort, neboli pivní dort. Zdobí se kopcem čerstvě ušlehané šlehačky, který připomíná bohatý čepec pěny. Trochu světlého piva můžete přilít i do banánového chlebíčku i do klasického chleba.

TIP: Zkuste obalit kolečka jablek ve sladkém pivním těstíčku. Vyšlehejte jeden bílek do pěny a pak ho smíchejte s hrnkem světlého piva, hrnkem hladké mouky, třičtvrtě lžičky skořice, čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku a půl lžičkou soli. Smažte obalená kolečka jablek na rozpálené pánvi s trochou oleje. Chutnají nejlépe ještě teplá a posypaná moučkovým cukrem.

Zapojte do vaření mimo vína i pivo. Uvidíte, že vás mile překvapí jak v masových jídlech, tak i čokoládovém dortu. Dobrou chuť a na zdraví!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU