Listové těsto je specialitou francouzské kuchyně. Tento druh těsta byl pravděpodobně používán již ve středověku, ale první konkrétní zmínka pochází z kuchařky z roku 1605. Těžko říct, jestli listové těsto opravdu pochází z Francie. Jisté je, že zmínky o takovém těstu najdeme ve starověkém Řecku, Římě nebo na Blízkém východě.
Obecně panuje mezi lidmi přesvědčení, že listové těsto se v domácích podmínkách těžce připravuje. Opak je pravdou, zas tak složité to není, příprava je náročná spíše časově. Potřebujete dva druhy „těsta“ – moučné a máslové. Na plát z moučného těsta se položí máslové těsto, složí se do tzv. obálky a vyválí na tloušťku přibližně 2 cm. Následně se těsto dvakrát přeloží a vloží zchladit do lednice, vlivem nízké teploty tuk ztvrdne. Proces vyvalování, skládání a chlazení je nutné zopakovat alespoň čtyřikrát až šestkrát. Díky tomuto postupu a obsaženému tuku se těsto během pečení ve vysoké teplotě rozvrství a vytvoří charakteristickou listovou strukturu.
Naštěstí nemusíme tento opravdu časově náročný proces absolvovat doma a můžeme si v obchodě koupit již hotové těsto, mražené nebo chlazené, častokrát pořídíte již vyválené s přibaleným pečicím papírem, což použití těsta ještě více usnadňuje.
Listové těsto se hodí jak k přípravě malých chuťovek, tak i plnohodnotných chodů, lze ho použít na slano i na sladko. Pokud hledáte inspiraci, jak listové těsto kombinovat s masem, vyzkoušejte některý z receptů Romana Pauluse. Chuťově zajímavým spojením je bezesporu králík na hořčici zapečený v listovém těstě inspirovaný oblíbeným pot pie nebo vepřová panenka pečená v listovém těstě. Když ji nakrájíte na plátky, bude maso elegantně obalené vrstvou těsta a dalších surovin. K přípravě tohoto pokrmu můžete rovněž použít mleté maso.
Z listového těsta můžete rovněž připravit slané šátečky – těsto nakrájíte na menší kousky, položíte na ně náplň a zabalíte. Tento způsob podání doporučuje Marcel Ihnačák ve svém receptu na lososa v listovém těstě s cuketou a sušenými rajčaty.
Velmi populární jsou různé slané koláče. Formu stačí vyložit pečicím papírem, rozprostřít těsto a navrstvit náplň – vyberte si buď s kozím sýrem a rajčaty, s bryndzou, morušemi a jablky nebo s náplní z balkánského sýru. Pak už jen šup s ním do trouby, po upečení ho nakrájejte na kousky a podávejte.
Ani se sladkým nejsme v Kuchyni Lidlu pozadu. I v této oblasti vám listové těsto nabízí mnoho možností. Je libo řezy? Ochutnejte nebo s polevou ganache, které zachutnají všem, kteří nemohou žít bez čokolády. V žádné cukrárně nesmí chybět štrúdl, vyzkoušejte tentokrát štrúdl s hruškami. A mysleme i na děti, pro ně připravte tvarohovo-ostružinové skládanky, které můžou jednoduše popadnout a baštit.
Listové těsto se báječně hodí na přípravu malých pochoutek na rodinnou oslavu nebo party. Skvělou volbou bude kombinace sladkých a slaných dobrot. Výhodou je, že příprava všech těchto dobrot nezabere moc času a připravíte je v expresním tempu. V Kuchyni Lidlu najdete klasické finger food, kdy nepotřebujete ani talíře, ani příbory, vyzkoušejte koláčky s hruškami a gorgonzolou, košíčky plněné šunkou a sýrem s modrou plísní nebo slané tyčinky se sýrem cheddar a salsami. Milovníci sladkého ocení ananasový dezert, jablečné košíčky nebo růžičky z listového těsta.
Jak vidíte, receptů na využití listového těsta je opravdu nepřeberné množství. Napište nám v komentářích, jestli máte raději sladké či slané dobroty a jaký recept z listového těsta připravujete nejčastěji.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…