Znáte ten pocit vítězství, když najdete výstavní hříbek nebo rodinku křemenáčů? Určitě ano, stejně jako pocit zklamání, když se vracíte domů s prázdným košíkem a jednou babkou krčící se na dně. My Češi jsme národ vášnivých houbařů a mnoho z nás rádo na houby vyrazí, i když vlastně ani neví, co si s nimi v kuchyni počít. Pak houby sušíme, rozdáváme po příbuzných a sousedech, nebo umícháme smaženici, protože nás nic lepšího nenapadá. A proto jsme tu my! Přinášíme vám množství receptů z hub z lesa, ale i z těch koupených v obchodě. Nechte se inspirovat, houby letos rostou ve velkém ?.
Babky, jak říkáme hřibům žlutomasým, jsou asi nejsbíranější houbou. Obvykle nemáme moc radost, když máme plný košík babek a žádné hříbky. To je ale škoda, protože i z těchto nepříliš oblíbených a některými dokonce opovrhovaných lesních plodů lze vykouzlit skutečné delikatesy. Jak nejlépe zpracovat babky? Využijte je na houbovou nádivku, kterou můžete vylepšit oblíbené pečené kuře a nebo je obalte a připravte si lahodné smažené houby.
Meta většiny houbařů – plný košík hříbků, to už je něco, čím se pochlubíte na Facebooku. Přidejte k příspěvku ještě recept z hřibů a lajky se jen pohrnou. Taková výrazná hříbková omáčka se dokonale hodí k hovězímu masu nebo zvěřině, ale pochutnáte si na ní i s poctivými domácími bramborovými noky. Zkuste připravit také neobvyklý předkrm nebo chuťovku na párty v podobě hříbkového carpaccia, kterým ohromíte každého hosta.
Když se nám v lese podaří najít lišky, je to malý svátek. Už cestou domů můžete přemýšlet, který z jednoduchých liškových receptů uvaříte - klasickou českou kulajdu, lahodné a zdravé liškové kroupeto a nebo si dáte trochu víc práce a připravíte hovězí ragů s liškami pro celou rodinu. Ještě vám nějaké zbyly? Tak to je čas na tu pravou liškovou omáčku, která se hodí jak k těstovinám či nokům pro vegetariány, tak ke kuřecímu nebo rybě pro vyznavače dietního masa.
Bedly a řízek, to je pouto, které zkrátka nejde ignorovat. Když máme bedlu, uděláme řízek – přes to nejede vlak. Zkuste ji alespoň obalit trochu netradičně a připravte si obalovací těstíčko třeba z vína a dejte houbovému řízku nový rozměr. Zklamaní rozhodně nebudete!
Narazili jste někdy na smrže? Taková nehezká podivná houba, kterou většina houbařů raději překročí. Nedělejte tu samou chybu, smrže totiž patří k nejchutnějším houbám a v dobré restauraci si za ně pořádně připlatíte. Navíc rostou velmi brzy, a můžete je tedy sbírat mnohem dříve, než obvyklé druhy. Pokud si přece jenom ze začátku nejste jistí vzhledem této vrásčité krásky, v kuchyni začněte smržovou omáčku. Pochutnáte si na ní v kombinaci s konfitovaným králíkem a novými bramborami. Zkuste je a příště už je v lese rozhodně nenecháte.
I když zrovna nerostou, v obchodech určitě najdeme alespoň hlívu. Existuje nepřeberné množství receptů z hlívy, kam se vysloveně hodí. Uvařte například výživnou fazolovou polévku, kreativní špíz s kuřecím masem a houbami, dušenou roštěnou na houbách pro celou rodinu, ale třeba i rump steak s vinnou omáčkou nebo v kombinaci s šiitake i grilovanou pražmu se sladkými nektarinkami a houbami. Tato lahůdka je tak univerzální, že si svůj oblíbený recept s hlívou dokáže najít úplně každý.
Kdyby náhodou nebyla ani hlíva, na žampiony se můžete spolehnout. I v cizích státech, kde houbaření není běžné, žampiony obvykle najdete v obchodě jako jediné zástupce houbové říše. I díky své neutrální chuti a snadné dostupnosti (jako jedna z mála hub se dají snadno pěstovat) se používají takřka všude. Houbová domácí pizza, grilované žampiony na zahradní párty, upečené žampiony plněné gorgonzolou nebo jako příloha k vepřové pečeni či omáčka k pečeným kuřecím čtvrtkám. To jsou recepty, v nichž vás žampiony rozhodně neomrzí.
Láká vás exotika? Asijské jídlo dneska frčí a i vy můžete zazářit přípravou skutečné lahůdky v asijském stylu. Naservírujte rodině králíka s cuketou a kokosovým mlékem, dochuceného houbami šiitake, zázvorem a pálivou papričkou.
No a pokud jste jako my všichni ostatní, nejspíš si přinesete z lesa různorodou směs hub, kterou byste rádi použili v jednom jídle. I pro vás máme pár chutných receptů. Klasický houbový guláš potěší při každém táboření i u rodinného stolu a pro věčné dietáře máme lahodný houbový salát, po kterém zaručeně nepřiberete.
A jaké je vaše oblíbené houbové jídlo? Zkoušíte nové recepty, nebo se raději držíte ověřené klasiky? Podělte se s námi v komentáři ?.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…