Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na velmi malé kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nasekané kapary, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a necháme asi 5 minut odstát. Poté případně ještě dochutíme a znovu zamícháme.
Podáváme na chlebu opečeném v pánvi s olivovým olejem ozdobené nasekanou pažitkou, vařeným křepelčím vejcem a výhonky.
Tip: Tatarák nepřipravujte předem, zpracovávají se syrové suroviny, proto by měly být vždy co nejčerstvější a připravované na minutku.
Kde se tatarák vzal
Tatarák je původně pokrm z jemně mletého nebo naškrábaného syrového hovězího masa, který se tradičně podává s různými druhy koření a ingrediencí. Pochází z francouzské kuchyně a byl inspirován pokrmy z východní Evropy, kde se syrové maso jedlo již dříve. Dnes se maso také krájí na jemné kostičky.
Jaké známe tataráky a jak se podávají:
V různých zemích najdete obměny tohoto pokrmu. Například v Koreji se podává Yukhoe, což je tatarský biftek připravený z hovězího a ochucený sójovou omáčkou, sezamovým olejem a hruškou. V Itálii se setkáme s variantou doplněnou o kapary. V Belgii se přidává majonéza a podává se s hranolky smaženými na koňském nebo hovězím loji.
Kromě hovězího se dnes tatarák připravuje i z jiných druhů mas. A nejen mas! Vyzkoušejte i některou z alternativ:
Tip: Někdy se do tataráku přidává žloutek. Pokud nechcete konzumovat syrový žloutek, můžete ho nahradit olejem, nejlépe olivovým. Tuňákový tatarák chutná skvěle také se sezamovým olejem, do tataráku z mušlí svatého Jakuba přidejte ořechový olej – z lískových nebo vlašských ořechů.