Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

O tataráku a lososový tatarák

Tatarský biftek je pochoutka, kterou si s chutí dopřává skoro celý svět! Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video, ve kterém představuje základní druhy tataráků i suroviny, které do nich patří. Hovězí tatarák se připravuje zejména ze svíčkové, ale například v Itálii přidávají kapary a v Belgii majonéza. Tatarák si ale můžete namíchat i ze zvěřiny, jehněčího masa anebo třeba z tvarůžků či dokonce z červené řepy. Na závěr si můžete zkusit i recept na tatarák z lososa s citronovou šťávou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 400 g čerstvý losos
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1,5 × lžíce kapary
  • 3 × lžíce pažitka + na ozdobu
  • 0,5 × citron (šťáva)
  • italský chléb na bruschetty
  • na ozdobu křepelčí vejce
  • na ozdobu výhonky ředkvičky a hořčice

POSTUP

Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na velmi malé kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nasekané kapary, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a necháme asi 5 minut odstát. Poté případně ještě dochutíme a znovu zamícháme.

Podáváme na chlebu opečeném v pánvi s olivovým olejem ozdobené nasekanou pažitkou, vařeným křepelčím vejcem a výhonky.

Tip: Tatarák nepřipravujte předem, zpracovávají se syrové suroviny, proto by měly být vždy co nejčerstvější a připravované na minutku.

Kde se tatarák vzal 

Tatarák je původně pokrm z jemně mletého nebo naškrábaného syrového hovězího masa, který se tradičně podává s různými druhy koření a ingrediencí. Pochází z francouzské kuchyně a byl inspirován pokrmy z východní Evropy, kde se syrové maso jedlo již dříve. Dnes se maso také krájí na jemné kostičky.

Jaké známe tataráky a jak se podávají:

V různých zemích najdete obměny tohoto pokrmu. Například v Koreji se podává Yukhoe, což je tatarský biftek připravený z hovězího a ochucený sójovou omáčkou, sezamovým olejem a hruškou. V Itálii se setkáme s variantou doplněnou o kapary. V Belgii se přidává majonéza a podává se s hranolky smaženými na koňském nebo hovězím loji.

Kromě hovězího se dnes tatarák připravuje i z jiných druhů mas. A nejen mas! Vyzkoušejte i některou z alternativ:

Tip: Někdy se do tataráku přidává žloutek. Pokud nechcete konzumovat syrový žloutek, můžete ho nahradit olejem, nejlépe olivovým. Tuňákový tatarák chutná skvěle také se sezamovým olejem, do tataráku z mušlí svatého Jakuba přidejte ořechový olej – z lískových nebo vlašských ořechů.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.