Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Tvarůžkový tatarák

Hovězí (či telecí) tatarák je klasika, podobně jako tatarský biftek z lososa. Už jste ale někdy vyzkoušeli tvarůžkový tatarák? Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na tatarský biftek z tohoto aromatického sýru, ve kterém používá oba jeho nejznámější druhy – jak kmínové tvarůžky, tak ty s ušlechtilou plísní. Zjistíte, jak snadné je takovou dobrotu připravit – stačí nasekané tvarůžky smíchat s dalšími surovinami, jako jsou pažitka, mletá paprika nebo pivo. Na závěr nezapomeňte podávat s čerstvou topinkou a nakládanou červenou cibulí.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
2

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 200 g mini tvarůžky Pilos
  • 1 × lžíce světlé pivo Argus
  • 1 × lžíce sekaná pažitka + na ozdobu
  • 1,5 × červená cibule
  • 1 × lžička sladká mletá Kania
  • 1 × čerstvá pálivá paprička
  • 1 × špetka celý kmín Kania
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 70 g čerstvý sýr Palouček Pilos
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 50 g marinovaná červená cibule k podávání
  • 4 × topinka k podávání (případně bezlepkové)

POSTUP

Tvarůžky v elektrickém sekáčku nasekáme najemno, avšak nechceme vytvořit pastu.

Tip: Použít můžete jak klasické, tak ochucené druhy tvarůžků.

Nasekané tvarůžky ochutíme pivem, nasekanou čerstvou pažitkou, najemno nasekanou cibulí, mletou paprikou, nasekanou pálivou papričkou bez semínek, kmínem a olivovým olejem. Do směsi přimícháme i čerstvý sýr, trochu pepře a dobře promícháme.

Tip: Kmín můžete zvolit celý anebo ho nadrtit v hmoždíři, aby se uvolnila intenzivnější chuť.

Směs necháme alespoň 5 minut odležet a následně v případě potřeby dochutíme či naředíme pivem. 

Tatarák nandáme do kruhové formičky, udusáme, zasypeme trochou nasekané pažitky a formičku odebereme.

Podáváme s marinovanou červenou cibulí a topinkou z rustikálního chlebu.

Tip: Jak připravit domácí marinovanou červenou cibuli zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez cibule a pečiva): 310 kcal, 32 g bílkovin, 9 g sacharidů, 16 g tuků.

Více bílkovin do přílohy?

Zkuste hotový tvarůžkový tatarák zamíchat třeba do vařeného bulguru (stačí jedna lžíce na porci) a použijte ho jako lahodnou přílohu díky tvarůžkům obohacenou o bílkoviny. Tvarůžky totiž obsahují bílkovin velké množství, aniž by byly zároveň i tučné. 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.