Postup:
Rýže je potravina s bohatou historií, jejíž domestikované formy se objevily v Číně už před více než 13 000 lety. Dnes je nejdůležitější obilovinou na světě, živící téměř dvě pětiny obyvatel zeměkoule.
Proč je rýže tak oblíbená? Je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a nabízí bohatý zdroj sacharidů i přesto, že je vhodná i pro diabetiky.
Lepkavou či sypkou?
Rýže se dělí do několika kategorií podle typu zrna a použití. Kulatozrnná rýže, jako Arborio nebo Carnaroli, zůstává po uvaření více lepkavá a často se využívá v italské kuchyni, zejména pro přípravu krémového rizota. V Asii podobné druhy využíváme hlavně na sushi.
Naopak dlouhozrnná rýže, například basmati a jasmínová, zůstává spíše sypká a najdeme si obvykle v podobě přílohy. Obohacuje zejména indická, ale čím dál častěji i česká jídla svou specifickou vůní a chutí.
Tip: Zkuste krémové italské rizoto či autentické sushi podle triků kulinářské akademie Lidlu.
Druhy rýže: Od bílé po černou
Podle míry čištění se v kuchyni setkáme s celozrnnou a loupanou rýží. Neloupaná je rozhodně zdravější, vzhledově atraktivnější, ale vyžaduje delší vaření a zůstává díky obalu zrna tvrdší. Klasická bílá rýže je oproti tomu mnohem oblíbenější, jemnější a připravená za pár minut. Zejména pokud ji koupíme již předvařenou.
Tip: Jak nejlépe uvařit klasickou dlouhozrnnou rýži zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Voňavá rýže Basmati – hit z Himálaje
Basmati, což v překladu znamená "voňavá rýže," je dlouhozrnná varianta, která se pěstuje na svazích Himálají v Indii a Pákistánu. S jemnou oříškovou vůní a minimem cukru a lepku je ideální pro dietní stravu.
Tip: Připravte si typické srílanské kuřecí nebo vegetariánské jackfruit kari s basmati rýží podle receptů Kuchyně Lidlu.
Jasmínová rýže - aroma jemného jasmínu z Asie
Jasmínová rýže, podobná basmati, voní po jasmínovém květu a pěstuje se hlavně v Thajsku a Vietnamu. S jemným aroma připomínajícím oříšky nebo popcorn je skvělým doplňkem k thajským a asijským pokrmům.
Tip: Vyzkoušejte typické asijské restované kuře se zeleninou a jasmínovou rýží podle receptu Kuchyně Lidlu zde.
Rýže v netradičním kabátku
Kromě klasické přílohy se z rýže vyrábí další suroviny, které mohou zpestřit váš jídelníček a přinést nové chuťové zážitky.
Rýžové chlebíčky jsou velmi oblíbená svačinka při redukčních dietách. Na rýžové nudle, zejména ty široké, často narazíme v thajské kuchyni. Najdeme je například ve slavném rychlém jídle Pad thai. V japonské kuchyni se tradičně setkáváme se saké – rýžovým kvašeným vínem. V Číně je zase oblíbený rýžový papír, do kterého se balí nejrůznější náplně na závitky. Při výrobě sushi se pro změnu neobejdeme bez rýžového octa.
A v neposlední řadě musíme zmínit i „Indiánskou rýži“, která je oblíbená ve zdravé výživě. Bývá celozrnná, barevná a má velmi dlouhá zrnka. Vaří se a používá stejně jako rýže, avšak z botanického hlediska se jedná o zcela jinou travinu ze Severní Ameriky.