Roman Paulus
Doba přípravy40 min.

Kuřecí kari na srílanský způsob

Kari je jedním ze základů kuchyně jihovýchodní Asie. Ale pozor – ne všude se připravuje stejně! Šéfkuchař Roman Paulus při svém putování po ostrově Cejlon natočil i video recept na autentické srílanské kari, které si s trochou času a kvalitních surovin můžete připravit i doma! Naučíte se připravit kari marinádu z tamarindové šťávy, kokosového oleje nebo hořčice, ale podíváte se i jak a s jakým kořením marinovaná kuřecí stehna orestovat. Nakonec stačí už jen přilít trochu kokosového mléka a můžete podávat.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 6 × kuřecí spodní stehna
  • 2 × lžíce tamarindová šťáva/pasta
  • 1 × lžíce mletý pepř
  • 2 × lžíce restované kari koření
  • 2 × lžíce kokosový olej
  • 1 × lžička hrubozrnná hořčice
  • 1 × lžička jogurt
  • 0,5 g šalotka
  • 2 × stroužek česnek
  • 1 × zelená pálivá paprička
  • 3 × tobolka kardamom
  • 1 × svitek skořice
  • 2 × hřebíček
  • 1 × lžička mleté chilli (dle chuti)
  • 375 ml kokosové mléko

POSTUP

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a marinujeme tamarindovou šťávou (pokud šťáva není slaná, maso osolte), restovaným kari kořením, lžící kokosového oleje a smetanovou hořčicí (případně smíchanou hrubozrnnou hořčicí a jogurtem). Promícháme a necháme v lednici marinovat 2-3 hodiny.

Tip: Tamarindovou šťávu můžete nahradit tamarindovou omáčkou nebo pastou.

V pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje, na proužky nakrájenou šalotku, nasekaný česnek, nakrájenou chilli papričku, celý kardamom, hřebíčky a kousky skořice. Krátce opražíme a do základu vmícháme marinované kuře, mleté chilli a orestujeme. 

Tip: Jak připravit domácí restované kari koření se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Následně podlijeme trochou vody a necháme pod pokličkou podusit. Po vyvaření vody přidáme kokosové mléko a dusíme doměkka.

Servírujeme s dušenou rýží, ideálně ozdobené smaženými kari lístky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU