Roman Paulus
Doba přípravy15 min.

Domácí kari koření na srílanský způsob

Při cestování po Srí Lance se šéfkuchař Roman Paulus podíval i na to, jak se připravuje tradiční cejlonské (potažmo indické) kari koření. Budete možná překvapení, že není typicky žluté, jak jsme u nás zvyklí. Kurkuma, která má na svědomí žlutou barvu, se na Srí Lance totiž do pokrmů přidává zvlášť. Kari směs namísto toho obsahuje restovanou skořici a kari listy, římský kmín, zelený kardamom, fenykl a koriandr. Připravit si ho můžete pouhým rozdrcením a smícháním těchto surovin, nebo můžete vzniklou směs navíc nasucho orestovat, aby měla ještě intenzivnější chuť. Pokud máte rádi pálivé, nebojte se přidat nakonec i trochu chilli!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Postup:

Syrové kari „pro cizince“:

Skořici nalámeme na menší kousky na sucho orestujeme v pánvi. Nasucho orestujeme i kari lístky. Orestované koření smícháme s římským kmínem, celými tobolkami kardamomu, semínky fenyklu a koriandru a vše společně rozmixujeme.

Tip: Koření lze podrtit i v hmoždíři.

Restované kari „pro místní“:

Podle návodu výše připravíme syrové kari. Směs následně nasucho orestujeme v pánvi a ke konci restování smícháme s mletým chilli.

Tip: Druh (pálivost) a množství chilli papriček přizpůsobte své chuti.

Jaký je mezi kari rozdíl?

Syrové kari je jemnější, nepálivé a hodí se zejména na zeleninové kari omáčky, kde dá vyniknout chuti jemné zeleniny. Jako první krok vaření s takovým kari je dobré jej v pánvi na sucho krátce orestovat.

Oproti tomu restované kari je chuťově výraznější a hodí se k masovým receptům. Díky obsahu chilli papriček je pikantnější a při vaření již není třeba jej restovat.

Proč kari koření není žluté?

Na Srí Lance se obvykle kurkuma přidává do jídla samostatně, a tak není součástí předpřipravených kořenicích směsí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU