Lehký tuňák se hodí jak na gril, tak do salátů nebo syrový do sushi. Zpříjemněte si horké dny s touto delikatesou – vaří se s ním překvapivě snadno!
Lehký tuňák se hodí jak na gril, tak do salátů nebo syrový do sushi. Zpříjemněte si horké dny s touto delikatesou – vaří se s ním překvapivě snadno!
Výhoda tuňáka je, že je nízkokalorický, obsahuje plno bílkovin a zdravé omega kyseliny, takže v receptech snadno nahradí červené maso. Zároveň má poměrně nevýraznou rybí chuť, uspokojí tak i ty, kterým aromatičtější ryby vadí. Některé druhy tuňáka – zejména tuňák obecný – ale v posledních letech patří k výrazně ohroženým druhům, dopřejte si je proto jen zřídka.
Pokud je to možné, snažte se na etiketě informovat o tom, jestli způsob lovu odpovídá principům udržitelného rybolovu. Mezi šetrnější patří způsoby označené Pole & Line nebo FAD-free. Nejméně ohrožený druh je v současnosti tuňák pruhovaný.
Při letních grilovačkách se bude tuňák hodit jako lehčí alternativa masa (podobně poslouží i mečoun nebo losos). Jeho příprava navíc bude snazší. Steak z čerstvého tuňáka stačí osolit, opepřit a pak už jen grilovat. Na povrchu by měl být opečený, uvnitř syrový, ale prohřátý.
Vyhrát si můžete s přílohou. Roman Paulus ho servíruje s zeleným chřestem a rajčatovou salsou nebo s osvěžujícím cizrnovým salátem. Hodit se k němu bude i holandská omáčka a vyzkoušet můžete i variantu s paprikami, olivami a špenátem nebo cuketou. Překvapí a potěší nasládlá kombinace grilovaného tuňáka s kuskusem, ananasem a červenou řepou.
Jak naporcovat tuňáka do sushi si můžete připomenout v Kulinářské akademii Lidlu. Připravíte ho tak do klasického maki i do originálnějšího duhového sushi, kde ho doplní losos, avokádo a mořský vlk. Z kvalitního syrového tuňáka ale připravíte i luxusní tuňákový tatarák. Roman Paulus vám poradí, jak vybrat maso z pupku ryby, které se na něj hodí nejvíc. Pak už stačí jen smíchat s majonézou a asijskou miso pastou. Osvěžující letní recept pro každou příležitost nabízí i marinovaný tuňák v citronové a pomerančové šťávě, olivovém oleji se solí a pepřem. Skvěle ho doprovodí avokádová pasta a salát.
Pokud se chystáte na cesty nebo na chatu, přijde v létě vhod i tuňák v konzervě. Narychlo z něj připravíte těstoviny i saláty.
Nejkvalitnější volbou bude tuňák ve vlastní šťávě, případně v olivovém oleji.
Tuňák nesmí chybět například v jihofrancouzské klasice – salátu niçoise – kde ho doplní vařené vejce a olivy. Na lehký letní oběd do práce si můžete nachystat i exotický salát s mangem a avokádem, kde můžete čas od času tuňáka vyměnit za krevety. Tuňák z konzervy se bude hodit také jako základ do pomazánek – tuňáková pomazánka snadno nahradí klasickou rybí, dochutit ji můžete třeba koprem. Anebo jednoduše čímkoliv, co máte rádi.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Barevné kuličky rybízu na zahrádkách právě dozrávají. Nastává čas vymyslet, jak s nimi naložit v kuchyni.