Někteří ho proklínají, jiní na něj nedají dopustit. Poradíme vám, jak využít sádlo tak, aby bylo cenným a zdravým pomocníkem při vaření, pečení i ve studené kuchyni.
Vepřové (i drůbeží) sádlo je velmi kalorické, s jeho konzumací to proto není dobré přehánět, pokud nejste fyzicky aktivní. Nicméně „zdravé“ tuky v něm obsažené a nenasycené mastné kyseliny na nich navázané můžou být v menším množství tělu dokonce prospěšné – hlavně svalům, srdci a pomáhají také vstřebání některých vitaminů. V horkých zábalech se sádlo používá při léčbě horních cest dýchacích, v kosmetice pak v mastech na jizvy nebo opary. Výhoda sádla je samozřejmě to, že je čistě přírodní a neobsahuje dochucovadla ani barviva. Uvítají ho i lidé s intolerancí na laktózu.
TIP: Sádlo má dlouhou dobu spotřeby, skladujte ho v lednici, v temnu a chladu.
Sádlo nejčastěji pochází z prasečího hřbetu nebo dutiny břišní. Kostku nebo sklenici škvařeného sádla se vyplatí mít neustále v lednici. Kdo by čas od času nedostal chuť na čerstvý chleba se sádlem, solí, cibulí a pažitkou?
TIP: Vyndejte kostku z ledničky o chvilku dřív a nechte ji změknout při pokojové teplotě, aby se tuk dobře roztíral.
Využít ho můžete i při smažení – sádlo je na rozdíl od některých jiných tuků teplotně stabilní a přepaluje se až při teplotě kolem 180 °C. Navíc má příjemnou chuť, na řízek smažený na sádle proto jen tak nezapomenete! K vepřovému zase zkuste zelí připravené na sádle a nebudete litovat. Naše babičky na sádlo nedaly dopustit ani při pečení. Zkuste klasické buchty nebo luxusní sádlové koláčky s povidly.
Škvarky patří mezi klasiky české kuchyně, které si můžete připravit i sami doma. Budete potřebovat hodinu času a videorecept šéfkuchaře Romana Pauluse, který vám řekne, proč je dobré před škvařením rozehřát v pánvi vodu, nebo jak zajistit, aby škvarky nenavlhly a neztratily svou křupavost.
Hotové je můžete uzobávat samotné, nebo z nich vyrobit pomazánku s vejci, okurkami, jarní cibulkou, hořčicí a majonézou nebo pikantnější pomazánku s chilli. Škvarky se hodí i do moravských pagáčků nebo do škvarkových houstiček z kynutého těsta. A vykouzlíte s nimi i hlavní chod, třeba strapačky se škvarky a kysaným zelím.
A jak využíváte sádlo vy? Nebo dáváte přednost jiným tukům a olejům? Napište nám do komentářů!
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního…
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního…
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení…