Oslavy svatého Patrika v zelených barvách
Doba čtení 4 minut

Oslavy svatého Patrika v zelených barvách

Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají nejen kostýmy, ale i jídlo a pití. Nachystejte se v kuchyni na 17. března i vy!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

A čím že si svatý Patrik vysloužil celosvětovou slávu? Tento původem velšský mnich se stal v Irsku misionářem a přispěl tak k šíření křesťanství v zemi, 17. březen pak připomíná den jeho úmrtí. S jeho postavou je spojeno několik legend, třeba že z Irska vyhnal hady, kteří se od té doby na ostrově nevyskytují. Za symbol oslav se pak považuje zelený jetelový trojlístek (takzvaný shamrock), na kterém prý Patrik vysvětloval Irům princip svaté trojice. Z původně křesťanského svátku se staly bujaré oslavy, během nichž se lidé převlékají do zelených kostýmů a tančí, dudáci hrají a pivo a whiskey tečou proudem. Pozor, Američané vymysleli ještě jeden nový zvyk – kdo na sobě nemá nic zeleného, toho můžete štípnout!

Zelená kuchyně

Oslavy se samozřejmě neobejdou bez dobrého jídla. Irská kuchyně je založená na mase, na svatého Patrika si proto Irové tradičně dopřávají pokrm z dlouze pečeného hovězího masa se zelím, takzvaný corned beef and cabbage. Slovo corn neodkazuje na kukuřici, jak by se mohlo zdát, ale na krystaly soli, na kterých se maso připravuje. V současné době se dá sehnat už připravené v konzervách. Podává se s brambory, mrkví a křenovým dipem. Žaludek před veselím vydatně zaplní i další klasika dublin coddle, tedy irská obdoba guláše z vepřových klobásek, slaniny, brambor a cibule. Z oblíbených brambor lze připravit i kaši colcannon s kapustou nebo zelím, které se vaří dohromady na másle a mléce. A chybět nesmí ani rychlý domácí chléb, ve kterém se jako kypřidlo místo droždí používá jedlá soda.  


TIP: Ochutnat můžete i speciální sváteční variantu tohoto chleba, takzvaný Guinness® soda bread, do nějž se, jak název napovídá, přidává 250 ml tradičního tmavého piva.

Na svatého Patrika si můžete vyhrát i se zelenými sladkostmi, nezapomeňte proto dopředu pořídit dostatek potravinářského barviva, třeba na anglické muffiny nebo mandlové sušenky. Do koláčů můžete přisypat i zelený prášek matcha, který snadno obarví mléčné dezerty, třeba cheesecake nebo zmrzlinu. A samozřejmě z něj můžete připravit samotný posilující čaj matcha. Irové ale sváteční zákusky raději ozvláštní kapkou alkoholu – tmavé pivo dochutí čokoládové dezerty jako čokoládovou pěnu nebo brownies.

TIP: Vyzkoušejte i mechový dort podle receptu Romana Pauluse. Při jeho pečení nebudete potřebovat žádná umělá barviva, sytě zelenou barvu získává čistě přírodně.

Na zdraví a na Patrika!

Zelené pivo chystají pro své zákazníky v posledních letech i české pivovary, většinou ale o několik dní později při příležitosti zeleného čtvrtku. Některé ale servírují zelená piva už na svatého Patrika. Irové zůstávají na svátek věrní své domácí značce Guinness®, který má svou speciální zelenou variantu. Chybět nesmí ani tradiční irská whiskey, kterou přidávají i do slaných receptů, třeba do marinád. Milovníci sladších chutí zase uvítají smetanové Bailey´s®. A na závěr už nezbývá než oslavy završit lahodnou irskou kávou s whiskey, smetanou a cukrem, přípravu si můžete připomenout v našem návodu. A ani ten, kdo neholduje alkoholu, nepřijde zkrátka, Irové jsou totiž stejně jako Britové velcí milovníci čaje.

Jakou zelenou specialitu si na svatého Patrika dopřejte vy? Neváhejte se podělit v komentářích!

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.