Jakákoliv káva s panákem whiskey – ne, to opravdu není návod na pravou irskou kávu. Tradiční recept vyžaduje přesný postup i trochu barmanského umu. Přípravu ale s trochou cviku zvládnete i doma.
Přenesme se teď do 40. let minulého století. Malé irské letiště, třeskutá zima a skupina pasažérů, kteří kvůli počasí nemohou odletět. Kavárník Joe Sheridan dostává spásný nápad. Do šálků jim na povzbuzení přidá trochu whiskey a hrdě jim oznámí, že se podává irská káva. Recept pak zachytí americký cestovatel Stanton Delaplane, který přesvědčí majitele baru Buena Vista v San Franciscu, aby ho zařadil na nápojový lístek. A sláva je na světě!
TIP: Pozor, nepleťte si whisky a whiskey! Rozdíl je zdánlivě malý, ale Britové si potrpí na přesném rozlišování. Whisky se destiluje z obilovin ve Skotsku a whiskey oproti tomu v Irsku. Američané si zase potrpí na bourbon, k jehož přípravě se používá slad s obsahem nejméně 51 % kukuřice.
Na přípravu budete potřebovat čtyři suroviny: kvalitní kávu, irskou whiskey, smetanu a třtinový cukr. Sklenici o objemu 230 ml nahřejte tak, že do ní na pár sekund nalijte horkou vodu. Do prázdné sklenice pak nasypte 2 lžičky třtinového cukru, které zalijte 50 ml filtrované kávy.
TIP: Nejlépe se hodí káva připravená ve french pressu nebo aeropressu. V domácí variantě ji můžete nahradit dvojitým espressem nebo překapávanou kávou.
Promíchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte panáka (2–4 cl) irské whiskey. Vedle si připravte 30% smetanu. Našlehejte ji, aby nebyla moc tuhá, ani tekutá. Pomalu, třeba přes lžičku, ji pak nalijte do sklenice, aby se na povrchu vytvořila krémová vrstva. Nápoj je připravený. Ale pozor, důležité je i správné servírování!
Káva se podává ve sklenici na stopce bez ouška. Krása irské kávy spočívá ve vzhledu a kontrastu mezi tmavou kávou a bílou smetanou. Nápoj proto rozhodně nemíchejte. Ozdobit ho můžete luskem vanilky nebo skořicí. Pití připomíná skutečný rituál. Přes vrstvu chladné lahodné smetany se postupně dostanete k horké kávě se sladkým alkoholem, čímž se na jazyku propojí jedinečné chutě.
Z tradičního receptu se během let vyvinula spousta variant. Experimentovat můžete s různými druhy alkoholu. Oblíbená je například káva s likéry Bailey’s nebo Kahlua. Výborně chutná i whiskey namíchaná s Bailey’s v poměru 50:50 (samozřejmě ještě s kávou). Francouzi vymysleli svou vlastní variantu s koňakem, v barech v jihovýchodní Asii zase můžete narazit na svěží koktejl z ledové kávy s whiskey.
I ten si můžete připravit snadno doma. Budete potřebovat stejné suroviny jako na klasickou irskou kávu, navíc přibude led a lžička sirupu (výborný je například oříškový nebo čokoládový). Naplňte sklenici ledem a přidejte sirup, whiskey a kávu. Pořádně zamíchejte, přidejte vrstvu lehce našlehané smetany a pak se už jen začněte pomalu osvěžovat.
Chuť irské kávy se dobře doplňuje i s mandlemi, do horkého i studeného nápoje proto můžete přidat kapku mandlové esence nebo mandlemi alespoň ozdobit smetanu. Pro nealkoholickou variantu použijte i rumový nebo vanilkový extrakt. V americké kavárně Buena Vista, která mimochodem stále existuje, zase místo třtinového cukru používají klasický kostkový cukr.
Pokud rádi experimentujte s kávou, vyzkoušejte vietnamskou vajíčkovou kávu, kterou se Roman Paulus naučil přímo ve Vietnamu. Ke kávě si pak můžete dopřát třeba máslové sušenky z Bretaně, které jsme vám na blogu představili nedávno.
Máte i vy váš speciální kávový recept? Podělte se s námi v komentářích!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.